molot navrud - mistablog 2.0

Elmondom, mi van.
Zene, film, média, politika.
Ilyesminden.

Legutóbbi kommentek

Régi blog

Nincs más megoldás!

2008.09.01. 11:25 mista

Ez a nap híre, úgy érzem. Jó pár perce röhögök rajta és már be is indult a brainstorm többekkel, hogy vajon mi lenne még ennél is hatékonyabb megoldás a korrupció ellen. Van, aki szerint magát a pénzt kellene megszüntetni, hiszen korrupció ott van, ahol pénz van. Bárcsak ilyen egyszerű lenne!

Mert sajnos korrupció ott van, ahol emberek és emberi közösségek vannak. Nem a pénz számít. Biztos vagyok benne, hogy már az őskorban is volt korrupció: lefizették a legjobb vadászt, hogy ne adja be a közösbe az összes megszerzett vadat újraelosztásra, hanem passzoljon le belőle egy kicsit hazafelé a második barlangba. Ne a harmadikba, mert ott köcsög sámánisták vannak, a negyedikben meg hülye istenhivők, az elsőben pedig még mindig barlangrajzokkal szarakodnak a konzervatívok, szóval a második barlangba legyen kedves, pontosan a másodikba. Nagyjából így történhetett.

Úgyhogy, kedves barátaim, nincs más megoldás, mint megszüntetni az embereket. Talán ez lenne a leghatékonyabb korrupció elleni intézkedés. Ki vállalkozik rá?

3 komment

Címkék: politika hülye korrupció pénz haha bürokrácia felhívás

A bejegyzés trackback címe:

https://mista.blog.hu/api/trackback/id/tr38642920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2008.09.01. 13:20:52

Megszüntetésére mód nincs. Csökkentésére igen. Ki tudná csökkenteni? Akinek nem érdeke, hogy csökkenjen.
Akinek mégis van fölös energiája, az fogalmazza meg, hogy miként lehet csökkenteni.

ehhe 2008.09.01. 13:28:17

Romániában az elmúlt évtizedekben úgy nézett ki a tömegközlekedés (elsősorban a vasúti), hogy senkinek nem volt jegye, jött a kaller, és megegyeztek valamiben zsebbe, és ez gyakorlatilag 100%-ot jelentett, tehát nem úgy mint nálunk, hogy azért az utazók nagyobb részének van papírja, hanem ott senkinek nem volt semmi jegye.

Az elmúlt két évben többször jártam Erdélyben kirándulni, és sokat vonatoztunk. Azon túl, hogy egészen korrekt állapotban voltak a vasuti kocsik, jön a kaller, kéri a jegyet, és akinek nincs, annak büntető cetlit ír, de ez sem jellemző, mert mindenkinek van jegye.

Megmondom őszíntén, nem lelkesedem a románokért, és de kicsit le kellene szállni a magas lóról, és megnézni, hogy a fracba, ezt a módszert sürgősen el kellene nekünk is tanulni. Persze, a korrupció nem szüntethető meg teljesen, de úgy tűnik, hogy még egy olyan rendszeren is lehet változtatni, ahol közel 100% volt az aránya (méghozzá látszólag nem is rosszul). Nos, ezekkel az "apró" lépésekkel sokat lehetne elérni, és persze előbb csak a vonaton venne jegyet mindenki, később az önkormányzatnál lenne elképzelhetetlen a korrupció, és talán pár évtized múltán a nagy állami beszerzésekben is csökkenne...

movhu 2008.09.01. 13:49:31

Ugyanez volt Bulgáriában a rendőrökkel. Ráadásul ott az is segítette a korrupciót, hogy külföldinek a határon kellett fizetni egy órás procedúrával. Ehhez képest 10 euró a zsebbe a rendőrnek jó kompromisszum volt. Aztán lassan ez is eltűnt.
süti beállítások módosítása