molot navrud - mistablog 2.0

Elmondom, mi van.
Zene, film, média, politika.
Ilyesminden.

Legutóbbi kommentek

Régi blog

Petőfi Sándor gatyába táncol

2007.09.23. 17:00 mista

Vagy ha ő nem is, fizikai akadályoztatottsága révén, hát bevallom, én szoktam. Nem kell elképzelni, nem ez a lényeg, hanem hogy nyár eleje óta már olyan is akad, időnként, hogy rádióhallgatás közben végzem ezt a műveletet. Korábban rádiót sem igen hallgattam, pedig maga a rádió és a rádiózás közel áll a szívemhez, de hát egészen egyszerűen nem volt mit. Most viszont már van. (Az internetes csatornák ebben a történetben most nem játszanak.)

Még mielőtt bárki azt hinné, hogy éppen agyondicsérni készülök a pár hónapja megújult Petőfit, nyugalom, nem erről lesz szó. Van abban elég kritizálnivaló. Mondjuk például, hogy rengeteget ismételnek, így egy idő után még egy egész jó számtól is a hányinger kerülgeti a szerencsétlen hallgatót. Vagy hogy a rettenet nagy közszolgálatiság jegyében azért ők is egy rakás tutisikert játszanak olyan nemzetközi előadóktól, akik távolról sem nevezhetőek a modern könnyűzene megújítóinak, pusztán csak ebben a zeneileg igen visszamaradott fejlődésű országban hatnak újdonságként, amúgy viszont csak kaszálnak és kész. Azt meg már jobb lenne meg sem említeni, hogy néha úgy hat az egész, mintha egy nyolc-tíz éves válogatáslemezt akarnának lenyomni a torkunkon a zenei frissesség jegyében. Szóval tényleg nem minden csudajó, van még min csiszolni.

De! A szegény kis szerencsétlen Farkasházy Tivadar meg a rakás zsörtölődő nyugdíjas oldalán sem állok, úgyhogy azért ami elvitathatatlan, pláne a korábbi Petőfi ismeretében, azt ne próbáljuk meg elvitatni.

(Amúgy, ha már Farkasházy: nemrég elkaptam egy részletet a Heti Hetesből (van egy ilyen perverzióm, hogy időnként belenézek, bár bevallom, nem igazán értem, hogy ezt a műsort miért erőltetik még mindig vasárnap éjszakánként) amiben éppen azt ecsetelte Kéri Lászlóval együtt, hogy végtelenül fel van háborodva, amiért irdatlan összegeket, tízmilliókat, százmilliókat költöttek közpénzből a rádió arculatára. Csak halkan teszem fel a kérdést: hol volt Farkasházy marha nagy felháborodása, amikor az ellenzék meg a kormánypártok milliárdokat loptak el közösen abból az emlegetett közpénzből a választási kampányaik finanszírozására, majd volt pofájuk azt beleböfögni a világba, hogy ők betartották a törvény szabta kereteket? Savanyú a szőlő, Tivadar?)

A Petőfi Rádió megújulásával egy olyan országosan fogható csatorna jött létre, aminek léteznie kellene már hosszú évek óta. Mondjuk normális esetben a rendszerváltozás után nem sokkal meg kellett volna születnie egy ilyen adónak, de még nagyon jóindulatúan is minimum tíz-tizenöt éve. Sőt, a miénknél szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban jó esetben mindig is voltak ilyen szellemiségű, hozzáállású rádiók.

Miért? Miért kell, hogy legyen legalább egy olyan országosan fogható csatorna, ahol a valóban zenei és társadalmi értéket képviselő művészek dalai szólhatnak? Tessék vetni egy kósza pillantást az idei Fonogram-díj nyerteseinek listájára, de még inkább a jelöltekre. Hát ezért.

Persze most jöhetnének sokan azzal a rengeteget hangoztatott dumával, hogy hazánk lakosainak nagy része egyszerűen menthetetlen és soha az életben nem fognak a Kozmixnál, Noxnál, Hooligansnél, Bunyós Pityunál vagy a Náksi-Brunner házaspárnál komolyabb minőséget képviselő zenéket hallgatni. Ámde az, hogy a hazai helyzet ilyen megállapításokra ad lehetőséget, nem elsősorban annak köszönhető, hogy a magyar lakosságnak eleve a génjébe van oltva a szar zene szeretete, hanem mert jelentős részének egyszerűen módja sincsen rá, hogy megismerjen ezeknél a nevetséges gagyihuszároknál jobb, értékesebb produkciókat.

A Petőfi Rádió megújulásának köszönhetően viszont az országosan fogható rádiókból mindezidáig teljesen méltatlanul, sőt abszurd módon mellőzött jelentős mennyiségű hazai zenész és zenekar is szereplési lehetőséget kapott. Olyan zenészek, zenekarok, akikre egy tucat nyári fesztivál épít minden évben, akik masszív koncertközönséggel rendelkeznek, színházi produkciókban vesznek részt, külföldön is ismertek (a Noxnál meg a Crystalnál mindenképpen jobban) és akiket eközben az országos kereskedelmi rádiók többek között olyan irdatlanul kretén indokokkal tartanak távol a playlistjeiktől, hogy a torzított gitár, a hirtelen ritmusváltások vagy épp a túlzott monotónia zavarják a hallgatók jelentős részét kitevő autósokat a vezetésben. Nem vicc, komolyan ilyen érvekkel védekeztek annak idején, amikor kérdőre vonták őket, hogy miért nem játszanak mondjuk Tankcsapdát, Kispált, Quimbyt, Anima Sound Systemet, Yonderboit, Neót és hasonlókat, a szóban forgó zenekarok népszerűségének megfelelő arányban.

De ami még ennél is sokkal fontosabb, hogy az új, friss produkciókat, az újító szándékú zenei törekvéseket pláne egyetlen országos adó sem vállalta fel mostanáig. A kereskedelmiektől mindez komolyabban nem is várható, de a közszolgálati sem jeleskedett ebben mindezidáig a legkisebb mértékben sem. Pedig ez aztán végkép feladata lenne neki. Mert a közszolgálat nem arról szól, hogy eldönti, szerinte mit akar a köz, vagy legalábbis 50%+1 és azt nyomja orrvérzésig, hanem éppen arról, hogy alternatívát nyújt, bemutat, ismertet, lehetőséget teremt arra, hogy a hallgató széles körben tájékozódjon és ezáltal esélye legyen jelentős mennyiségű információ birtokában dönteni, választani. Zenét is. Bizony.

Ezzel amúgy egyelőre a Petőfi is jócskán adós, mert azzal, hogy nagyon zene, még csak annyit értek el, hogy végre Hirtelengöröngyösön sem csak Slágert, Danubiust meg a helyi borzalmat lehet hallgatni a faludiszkó kedvenc számaival plusz Zámbó Jimmy a vasárnapi kívánságműsorban. Ám a korrekt zenei műsorok még erősen hiányoznak, márpedig ez lenne az igazi lényege az egésznek.

Közszolgálatilag.

Mert egy normális, modern országban soha senkinek nem kell azt bizonygatni, hogy az aktuális, igényes könnyűzene is a kultúra része és semmivel sem kevésbé az, mint az opera, Márai, vagy a matyó hímzés, így aztán egy könnyűzenét középpontba állító közszolgálati adó létezésének jogát sem vitatja senki.

Összegezve, a Petőfi megújulása révén már végre van egy közszolgálati adó, amitől eséllyel elvárható, hogy valaha egyszer, talán nem is túl sokára normális, a kornak megfelelő könnyűzenei és könnyűzenei témájú tartalmat szolgáltasson. És addig is, még mindig messze ők a leghallgathatóbbak.

Jó irányba indultak el, remélem végig is tudnak menni az úton.

11 komment

Címkék: média zene politika rádió

A bejegyzés trackback címe:

https://mista.blog.hu/api/trackback/id/tr51174280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomoo 2007.09.23. 22:31:06

Hiába, mista, nem lehet minden rádió olyan, mint az Elektrolit.
stream.webradio.hu:8008/elektrolit.m3u

mista · http://langologitarok.blog.hu 2007.09.23. 22:34:07

ahahaha. széééép! (hogy egy klasszikust idézzek)

Rocko- 2007.09.24. 16:59:05

az, h Petőfi így tényleg közszolgálati lesz, a szó valós értelmében, az jó. h elbasztak (sikkasztottak) ennyi pénzt, az nem jó. reméljük nem fullad kudarcba, mint a roxy.

Petya 2007.09.26. 11:08:28

engem az ismétléseknél és a "régen már befutott és bizonyított" zenék forradalmi újdonságként való lejátszásán kívül csak az a szlogen zavar, hogy "azt játsszuk ami más rádiókon nem"... NOS: kapásból tudok egy jó tízes listát megadni, hogy mik azok amelyek mondjuk szólnak MÁSHOL is elég komoly rendszerességgel. sz'al ez a Petőfi részéről amolyan "segget csinálunk a szánkból" szituáció. (vagy kábé olyan mint a Slágernél az "igazi változatosság" hangsúlyozása...) most éppen a Zagar Wings Of Love-ja megy, no speciel ezt nem bánnám ha más rádiók is pörgetnék...

mista · http://langologitarok.blog.hu 2007.09.26. 12:36:26

azért általában konkrét zenéknél mondják be, hogy "a következő felvételt csak nálunk hallhatja", vagy ilyesmi. ezzel szerintem nincs akkora probléma, hiszen mint ahogy említetted is, egy rakás rádió ennél sokkal hazugab szlogenekkel dolgozik.

sokkal érdekesebb szerintem az, hogy bizonyos kereskedelmi rádiók is elkezdtek játszani néhány olyan zenét, amit a petőfi nyom orrba-szájba. persze az nem gond, ha jó zenéket vesznek át, de azért elég rendesen kiállítják a balfaszsági bizonyítványt magukról azzal, hogy önmaguktól képtelenek rátalálni az értékes és jó zenékre és egy másik rádió playlistjéből csemegéznek. ezek után meg nyomják, hogy nekik mekkora saját, egyéni arculatuk van, meg hogy xy város kedvenc zenéi. hát muhaha.

Petya 2007.09.26. 13:03:39

persze-persze, konkrét zenéknél mondják be, hogy "csak nálunk hallhatja ezt", de így is számtalanszor mondanak baromságot, ezt azér' mégsem kéne.
csak egy példa: Magashegyi Underground & Bochkor Bíborka - Szeplős váll c. zenéjét már a Jáksó Hát Tventi is játssza...

Petya 2007.10.03. 14:24:34

röhej a köbön! a kollegák áttekertek a rádiópluszra, ahol tényleg nem egy "Petőfis" számot játszanak, ez már szánalmas. a máshol jól bejáratott zenét már könnyű így eladni a népnek... kreativitás: nulla! amit meg most hallok: 90-es évek közepének német és egyéb dance-slágereivel színesítik a slágerrádió-kínálattal tarkított "Petőfi-slágereket"...
már csak azért is kimondtam a rádió nevét, hogy nevesítsük legalább a mista által csak bizonyos kereskedelmi rádióknak nevezett csoportot.

yossarian 2007.10.10. 23:14:11

az egész ott van elkutyulva nálunk, hogy az ún. nagy kereskedelmi rádiók itt töketlenkednek, és egy kis kockázatvállalási kedv sincs bennük, hogy nyissanak.
de megintcsak a közönséget kell hibáztatnom (ezt sokszor teszem, és van okom rá mindig:)); mert ott van az az igénytelen tömeg, amelyik nem un bele az évek óta szinte változatlan playlistekbe; így ha programigazgató lennék, én is nox-ot nyomatnék, mert a saját seggem értékesebb, mint a többi tízmillió füle;
viszont a magyarrá formálódó MTV mutat rá épp, hogy az underground feltünése egy kereskedelmi médiumon nem egy ördögtől való, elvetetendő ötlet; ha pedig az igényesebb zenéknek van más megjelenési felülete a közszolgálati csatornákon kívül, akkor a közszolgálati adó vezetői sem menekülhetnek egy olcsóbb, menedzselhetőbb álarc mögé;
mert baromira erről van szó: nincs pénz, ezért nincsenek műsorok; még zeneiek se, ahogy mista is írta;
ez pedig nagy hiba, mert pont ettől lehetne egy közszolgálati különb a kereskedelmitől: hogy nem csak zene, hanem beszéd is; olyan beszélgetések, amik azokat a témákat érintik, amelyek a fiatalokat is érdekelhetik;
egy csak zenéket sugárzó petőfit közszolgálatinak nevezni azért átbaszás, mert csak zenélni már nem kunszt, nem kerül szinte semmibe, és kurvára nem jelenti egy közszolg. adó minden feladatát, amit a fiatalabb generáció ad számára. ez így kb. olyan, mint amikor anyuka ad egy ezrest a fiának, hogy verje el játékteremben, csak őt hagyja békén;
ez így kereskedelmi, és azért hozhatta össze az új vezetés, mert a kereskedelmiektől eltűrtük, hadd szarjanak a szánkba; persze örüljünk, hogy legalább hallhatunk mást is, mint amit eddig, de ezt ne nevezzük közszolgálatinak, mert nem az. Önmagában nem, de hosszútávon megváltoztathatja (a biztatóan induló magyar MTV-vel egyetemben) a kereskedelmi rádiók elképzeléseit is; a petőfire pedig műsorok kellenek, beszélgetések, műsorvezetők, nemcsak amorf ördögök meg balkan fanatik;

ezt a "nagyon zene" szlogent pedig ki kell dobni, mert nagyon szar; ennél fantáziátlanabb arculata már csak a szerencsejáték rt-nek van manapság; na persze, egy arculathoz megintcsak az előbbiek kellenek: műsorok, műsorvezetők...

Tomoo 2007.10.12. 11:57:11

Ákos az MTV-n? :D
Mint műsorvezető!
süti beállítások módosítása