molot navrud - mistablog 2.0

Elmondom, mi van.
Zene, film, média, politika.
Ilyesminden.

Legutóbbi kommentek

Régi blog

Kéne nekünk is valami izmos sztrájk ide

2008.01.18. 10:50 mista

Akármilyen is volt a visszhangja a tavalyinak, ebben az évben is lesz Fonogram-díjátadó, aminek színvonalát előre borítékolhatjuk. Meg sem kell várni a díjak kiosztását, elég csak a jelöltekre és a kategóriákra pillantani. Jól látszik, hogy háboroghatnak akárhányan miatta, a szervezők, a jelöltek és díjazottak nagy része továbbra is szeret úgy csinálni, mintha ez az egész rendezvény és maga a díj egy fajsúlyos, értéket hordozó, kulturális jelentőségű esemény lenne és lett volna az elmúlt években. Szerintük jó ez az egész úgy, ahogy van. Ennek megfelelően aztán tavalyhoz képest semmi változás nem történt, maradtak a kiábrándító jelöltek és a totális inkompetenciáról árulkodó, sőt, ordító kategóriák.

Csak a két kedvencemet idézem, a többi ott van a linken:

az év hazai dance vagy electro albuma
B. TÓTH LÁSZLÓ - Retro Poptarisznya (Private Moon)
BEAT DIS - Keep Still! (Chameleon Records)
JOSH & JUTTA - Szabadon (mTon)
SINGAS PROJECT - Yolife (Chameleon Records)
ZAGAR - Cannot Walk Fly Instead (CLS Music)

az év hazai rap vagy hip-hop albuma
BELGA - Zigilemez (1G)
L.L. JUNIOR - Fehér holló (Magic World Media)
LUDDITÁK - Tizenegyes (Playground Records)
MAJKA - Húz a szívem haza (mTon)
OGLI G. - Full gizda (Universal Music)

Kell-e ecsetelni, hogy mi a probléma ezekkel? Ugye nem?

Maga a díjátadó amúgy külön megér egy misét, már előre sajnálom azokat a szerencsétleneket, akiknek muszájból kell végigszenvedni az egészet, mert mondjuk tudósítanak róla. Őket hallhatják majd. Ja, amúgy ez a mondat is szerepel a fonogram.hu-n:

FONOGRAM DÍJÁTADÓ GÁLAEST: AZ ÉV LEGNAGYOBB POPZENEI ESEMÉNYE!

Nagyon őszintén szeretném kérni az Oktatási és Kulturális Minisztériumot, a Nemzeti Kulturális Alapot, valamint a Magyar Televíziót, hogy NE támogassa a későbbiekben (Fidesz-style on) az adófizetők adóforintjaiból (Fidesz-style off) ezt a rendezvényt, valamint a díjat, ugyanis annak színvonala egész egyszerűen gyalázatos, valamint nem hogy kulturális haszna, de egész konkrétan kimutatható hátránya származik belőle az egész országnak, vagy ha úgy tetszik, nemzetnek. Vagy ha mégis támogatják, akkor azt lehetőleg a továbbiakban olyan konstrukcióban tegyék, hogy egy állami pénzzel is támogatott díj jelöltjeire ne csak emelt díjas sms-ben lehessen szavazni egy kereskedelmi rádió honlapján, mint ahogyan az most van.

Azt hiszem, kéne nekünk is valami izmos sztrájk ide. Fonogram szevasz, az M1 meg adhatna helyette valami jó filmet, vagy akármi nézhetőt.

23 komment · 1 trackback

Címkék: zene politika rádió tévé hülye fonogram bëlga

A bejegyzés trackback címe:

https://mista.blog.hu/api/trackback/id/tr77301917

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Athos blogja 2008.01.18. 14:07:43

Fonogram-díjSose hallottam róla, megmondom őszintén. Ami azt illeti, már jó ideje egyáltalán nem követem a populáris könnyűzenét, sem a kereskedelmi rádiókat, talán ez lehet a magyarázata. Valahogy viszont eljutottam az Index birodalom könny…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanárÚr 2008.01.18. 12:35:51

Nem a tehetség számít! A zeneiparban is az üzlet, meg a csókosok...
Mint a Fityisz Kft. sem az orságunk számít hanem a hatalom és a és kiszoldáló csókosok.
A gonosz törpe meg csak toporzékol...hogy a koronát tegyék már rá:))

mokkercukker · http://theoneandonly.freeblog.hu 2008.01.18. 12:41:09

mista temeg hogy indekszes blogos izelettel :) ja bonivoltam csak hat buzi indapass

Leonard Zelig 2008.01.18. 12:43:22

B. Tóth László még él ?
BTL Félrefordítások:
No.1. Futkározások a családban - Running in the family (Level 42)
No.2. Gombostűk és varrótűk - Needles and Pins (Smokie)
No3. A fehérnél is halványabb árnyalat - A Whiter Shade of Pale

wamz 2008.01.18. 12:52:18

ha úgy tetszik, én már egy ideje sztrájkolok. Ha lemezt veszek, akkor inkább az amcsi amazontól rendelem, leginkább mert olcsó - úgy, hogy az USA-ból hozzák ki jön ki kb 3000 HUF-ra egy lemez, ami itthon ugye 5-6e.

Szal ebből nem kapnak a köcsög magyar lemezkiadók semmit.

Bivalyné Húszéves Erzsi · http://www.bhsz.blog.hu 2008.01.18. 12:53:51

Egyetértek. Ez a gála alacsony színvonalú.

Bivalyné Húszéves Erzsi · http://www.bhsz.blog.hu 2008.01.18. 12:55:48

Leonard Zelignek:
T'Pau: China in your hands - Kína a kezeidben

fáciha negra 2008.01.18. 13:08:19

ezt a faszságot,a tavallyi is nagyon zsir volt

lápi lidérc 2008.01.18. 13:34:56

De, ecseteljed mán, hogy mi a probléma a rap/hip-hop kategóriába sorolt albumokkal.

andy 2008.01.18. 13:37:09

Azért a ZAGAR az jó! Nem? Mit keres egyáltalán ezek között?

mista · http://langologitarok.blog.hu 2008.01.18. 13:40:39

lápi lidérc:

1, a kategória neve totális dilettantizmusról árulkodik (a másik ilyen a dance vagy electro nevu)
2, a belga mit keres ott?
3, szerinted majkánál, ll juniornál és ogli g-nél senki nem készített jobb albumot 2007-ben amit jelölni lehetett volna? az egyetlen, ami nem lóg ki onnan túlzottan, az a ludditák.

tanárÚr 2008.01.18. 13:57:36

a "szavalókat" én az alatta lévő "elakad a lemez " zenének mondott zajt nem is tartom zenei művészetnek! Rap...ugyan már:)))))
brékel a gyerek az aluljáróban, közben kiesett a tolószékből:))))

tanárÚr 2008.01.18. 13:58:16

cigány néger kultúra:))

mokkercukker · http://theoneandonly.freeblog.hu 2008.01.18. 14:05:28

egyszer evekkel ezelott egy yonderboi cd-n pillantottam meg a matricat miszerint az ev legjobb dance vagy elektro albuma... akkoris guvasztottam a szemem meg vakartam a fejem hogy most akkor mivan?

barlangi troll 2008.01.18. 14:47:46

B. T-Ó-T-(H) L-Á-S-Z-L-ÓÓÓ!!!
komolyan, milyen országban élünk?
nem a félrefordításai miatt, az már csak egy habtejszín pötty. (a Petőfin is kezd már zavaró lenni, hogy óvodai alapfokon sem tudnak angolul, a nevekre sem lehet így ráismerni néha, de legalább jó zenét nyomnak)

Meg a többi, belga mondjuk kivételével.

Marvin 2008.01.18. 14:55:08

tanárÚr: "cigány néger kultúra"
Gondolom, akkor ugyna ez a véleményed a blues és jazz zenéről is? Ja és a magyar nóta is mehet a sunyiba a legerősebb zenei exportcikkünkkel, a 100 tagú cigány zenekarral együtt?

Egyébként meg kinek ez, kinek az. Más zenei izlésének leszólása kb. gimnazista szint.

Dallas 2008.01.18. 15:30:47

Ez hasonló magas színvonalú est lesz majd, mint a Talmageddon..
Remélem Levi lersz a műsorvezető.. Egyébként hiányolom az év hip-hop albumáról Pákót. Gondolom ott kéne lennie, mert mindíg úgy konferálják be, h a nigériai rapper..

Én hatóságilag megtiltanám a magyaroknak, h gálákat rendezzenek, egyszerűen alkalmatlanok vagyunk ilyesmire újabban.. Ez olyan mint a filmgyártásunk.. Mi a francnak?

proci 2008.01.18. 15:42:58

akkor tegyünk rendbe pár dolgot.

a rap és hiphop igazából korrekt, a ludditákról sok helyről hallom, hogy jó, a belga meg alapvetően jó. a másik háromról meg... nos nem jutottak túl a hiphop mekkoragizdafuxossuttyóparasztvagyok vonalán, ezért inkább sajnálni kéne őket.

a dance/electro kategóriában látok fejlődést. jó, hülyén hangzik, de az elektronikus tánczene, mint olyan, elég sokminden lefedésére alkalmas. definiálhatnánk úgyis, mint amiben felfedezhető a szintiprüntyögés/italodisco/detroit/chicago négyesének hatása (amire meg hatott megint irdatlan mennyiségű más irányzat). és ide meglepő módon nagyon sokminden belefér. ne legyünk sznobok, hogy pontosan definiált kategóriákat akarunk, vagy ha igen, akkor mellé soroljuk fel az éppen divatos dnb alkategóriákat.

szóval konkrétan, valami elmebeteg és halgathatatlanul rossz italo/mulatós keverékre is számítottam a pályaudvarok kazettáinak színvonalán. idén nincs. beat dis gyenge utánérzet volt pár éve, amikor utoljára voltam koncerten, de legalább hajtanak. zagar több forrásból megerősítetten elég sok szubkultúrának hallgathatható, maradhat. a többit meg nemvágom, de nézzétek el nekem, évek óta nincs időm már képbe lenni az aktuális trendekkel kapcsolatban.

persze, örülnék énis, ha olyanokat hallanék, hogy xy előadó olyan szinten odab*sz itthonról, hogy veri a shitkatapult/kompakt/bpitch/kanzleramt/cocoon/jh/u-ziq/novamute kiadványokat kategórián belül, de ne legyünk telhetetlenek.

viszont pár éve volt egy érdekes megfigyelésem (azóta nincs tvm): nappal ugyanaz a mindenki számára emészthető mnulla értékű valami ment a z+/viva+/mtv.eng/viva.de hármason. aztán éjszaka az mtv bekeményített (10perc fölöti aphex twin, sven väth, hasonlóak), a viván jöttek a rétegműsorok (berliner nacht, a helyi kicsit igényesebb partymagazin), a viva+on meg maradt ugyanaz, ami nappal, csak még igénytelenebbül.

egyébként meg: túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz zenéket halgassunk. sőt, még ahhoz is, hogy egyáltalán foglalkozzunk velük. ha meg analógiával valaki hozzászokott a kannásborhoz, ne akard győzködni, hogy de a minőségi mennyivel jobb. egyrészt nem fogja értékelni, másrészt pedig megint csak az idődet pazarlod.

mista · http://langologitarok.blog.hu 2008.01.18. 16:08:57

van ebben sok igazság, de.

a "rap vagy hip-hop" kategória neve ebben a formában izmos hülyeség. az egyik egy zenei stílus, a másik pedig egy előadásmód. nincs olyan hogy rapzene, csak a fogalmatlanok szótárában.

nagyjából ez áll a "dance vagy electro" névvel ellátott kategóriára is, ami a megnevezést illeti.

ennek persze semmi köze a kategóriákban felsorolt jelöltekhez, azok ettől még lehetnének kitűnő lemezek, sőt, van is köztük, ami az, ámde azt azért tökéletesen jól mutatja, hogy a lista összeállítói és a kategóriák kitalálói mennyire vannak képben. vagyis mennyire nincsenek.

ami a jelölteket illeti: a poszt messze nem róluk szól. az, hogy b. tóth lászló meg a josh és jutta egy kategóriába kerülhet például a zagarral, mint 2007 legjobb elektronikus tánczenei produkciói, nem őket, hanem ismét a lista kiötlőit, valamint a díj komolyságát jellemzi. szerintem b.tóth sem gondolja, hogy az ő lemeze lett volna 2007-ben magyarországon a legjobb elektronikus tánczenei album.

ami pedig a másik általam kiemelt kategóriát illeti, onnan legjobban a belga lóg ki. külön vicces annak ismeretében, hogy mi az ott megnevezett lemez utolsó száma és hogy a zenekar mit gondol úgy általában önmagáról. ez úgylátszik különösebben nem foglalkoztatja a lista összeállítóit.

amúgy, erről az egészről mindent elmond, hogy e díj odaítélői szerint 2006-ban az év legjobb magyar dala varga feri és balássy betty egy bolond százat csinál című száma volt.

mista · http://langologitarok.blog.hu 2008.01.18. 16:09:56

ja és attól még, hogy én ezt a két kategóriát emeltem ki, a többiben is akadnak meredek jelöltek, pláne egymás mellett.

2008.01.18. 21:15:32

Sajna az egész zenei élet úgy elkurvult, hogy nagyon mazsolázni kell, hogy értéket találjunk benne. És ez rögződik is, csak meg kell nézni, hogy milyen otrombán kicikizik bizonyos korosztályok és rétegek a számunkra értéket képviselő zenéket.

mokkercukker · http://theoneandonly.freeblog.hu 2008.01.18. 23:52:19

"Ez olyan mint a filmgyártásunk.. Mi a francnak?" ááácsi :) ne mondd h nem tudsz legalabb harom (es most nagyon keveset kertem) jo magyar filmet felsorolni!

delon@yahoo.com 2008.01.19. 23:26:28

Gáz így ez az egész Fgram... olyan magyaros , de pld a Singas Project-t már a Cafe Del Mare-ról is ismertem abban a amit csinálnak simán világzinvonal

mista · http://langologitarok.blog.hu 2008.01.20. 10:24:41

mint mondtam, nem a jelöltekkel van problémám. (na jó, akad, amelyiket maximum kiröhögésre tartok érdemesnek, de ez most akkor sem erről szól.) nyilván nem a jelöltek tehetnek róla, hogy pl a singas meg josh és jutta egy kategóriában szerepel :D
süti beállítások módosítása