molot navrud - mistablog 2.0

Elmondom, mi van.
Zene, film, média, politika.
Ilyesminden.

Legutóbbi kommentek

Régi blog

Nas, a niggeres

2008.05.25. 03:10 mista

A minap jelentette be hosszú keménykedés után Nas, aki sztárrapperként tevékenykedik a tengerentúlon, hogy - engedve a kiadói és társadalmi nyomásnak - mégsem azt az odakint vállalhatatlan címet szándékozza adni lemezének, hogy Nigger, hanem valami mást. Vagy az is lehet, hogy semmit, hiszen teljesen felesleges bármit is adni neki, a rajongók úgy is tudják szerinte, mi az igazi cím. Az, hogy Nigger.

Vicces helyzet.

A nagyon tökös rapper - aki annyira tökös, hogy időnként azt is simán eljátssza, hogy felmarkolja a fellépéséért járó pénzt, majd simán lelép a koncerthelyszínről anélkül, hogy egyetlen árva "Yo, niggaz"-t böfögne a mikrofonba - mégsem annyira kemény, ha a kiadói háborgásról és a lemezeladásokról, lemezbevételről van szó? A nagyon szólásszabad Amerikai Egyesült Államok mégsem annyira szólásszabad, ha egy zenész épp a politikailag korrektnek tartott köznyelvből tűzzel-vassal irtani próbált és társadalmilag agyon misztifikált kifejezések egyikét akarja lemeze címének adni? Úgy látszik, mégsem.

De vajon mennyire maradhat ezután hiteles a szövegipari nagymester egy eredetileg lázadó, szókimondó, a társadalmi normákkal rendre szembemenő műfajban, ha képes pont a társadalmi normák által szabott határt azért nem átlépni, hogy azon bennmaradva piacképes maradhasson a terméke? Hogy csak azért teszi, mert a rajongók már nagyon várják és nem akarja őket megfosztani saját magától? Hát persze! Meg magát és a kiadót a komoly dohánytól.

És vajon mennyire álszent az a társadalom, amelyikben a gyilkolós, kurvázós, dugós, drogozós témájú számszövegek probléma nélkül megjelenhetnek, viszont egy ilyen (vagy hasonló) témákat felvonultató lemez már nem kerülhet a boltok polcára, ha egy rettegett kifejezés szerepel a borítón? Azért nem, mert az sértő? De ugyanaz a lemezen már nem, csak a borítón? Aha, világos. Hiszen a lemezborítók kis fehér-fekete címkéivel ellentétben a boltokba nem lehet minden sarokra egy-egy figyelmeztető fehér-fekete táblát állítani, pedig ezek szerint lehet ezt kéne tenni és megoldódna probléma.

Vigyázat, nézelődés közben hamarosan észreveheti azt a lemezt - ott a negyedik polcon balra, az N-nél - aminek a címe esetleg sértheti Önt és szeretteit!

Nas tuti még többet kaszálna a lemezzel, és a brutálisan álszent társadalom jelenlegi képébe is tökéletesen beleillene.

A témához erősen ajánlott néznivaló egyébként a South Park tizenegyedik évadának legelső része, hallgatnivaló pedig a következő két Nas-szám.



7 komment

Címkék: média zene politika reklám videó hülye nyelv southpark

A bejegyzés trackback címe:

https://mista.blog.hu/api/trackback/id/tr64486107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AP (törölt) 2008.05.25. 09:03:53

Műbalhé, a számai meg szarok. Pár lógógatyás hülyegyereken kívül ez itthon senkit se érint.

WUT 2008.05.25. 09:27:44

azért régen voltak jó albumai.. a 90-es évek első felében kb.

az újat már le sem tölteném..

az meg, hogy lelép a pénzzel úgy, hogy fel sem lép, az bizonyos szempontból laza :D
igazi gengszter. átveri, lehúzza az embereket. az, hogy anyagi érdekből hajlandó megváltoztatni a lemeze címét, végülis hiteles, ha azt nézzük, hogy őt csak a pénz motiválja.

engem mindenesetre nem húzott le.. a koncerten nem voltam, és az összes zenet, amit valaha is hallgattam tőle, másolt kazettán vagy fájlcserélőn jutott el hozzám.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.05.25. 09:52:30

A témáról az ugrik be, hogy a Battlestar Galactica című sorozatban káromkodásra a mesterségesen kreált frak szót használják a fuck helyett. Mivel nem fuck, ezért így mehet, miközben gyarkolatilag ugyanarról van szó.

Az amerikainál képmutatóbb társadalom kevés van. A látszat a minden.

S 2008.05.25. 10:12:05

forumozok · agyvihar.blogter.hu/ 2008.05.25. 09:52:30
BSG-t nee, kérlek ne bántsd!!!:) Az minőségi alkotás Nas ,hát ő nem:)

dinoszaurusz 2008.05.25. 10:35:40

Márpedig a nigger az nigger. Jacko is nigger, csak hypózva.

debizonyhogy 2008.05.25. 10:50:44

Ez a PC-beszéd a népek közötti igazi berlini fal, elmélyíti az ellentéteket és okot ad az indulatokra (van-e kalap a fején vagy nincs). Attól még hogy kitalált műszavakkal nevezzük nevén a népcsoportokat semmi nem változik. A cigány az cigány, tőlem nevezhetik magukat romának, abba bele nem szólok hogyan beszélnek a saját nyelvükön. Magyarul cigány a nevük, ebbe meg ők ne ugassanak bele, mert én meg magyarul beszélek nem valamelyik cigány nyelven. A nigger/néger szóval sem lett volna különösebben para az usában, csak egyre többen a feka lakosság számára tényleg kellemetlenül ható délis "nigah" kifejezést kezdték használni, ebból indult ki az egész PC-zés ami mára szerintem jóval nagyobb károkat okozott mint ha maradtak volna a niggerezésnél. Egyébként kíváncsi vagyok hogy a zsidó szó mikor lesz politikailag inkorrekt és mit találnak ki helyette.

VV · http://balaban.blog.hu/ 2008.05.25. 14:03:05

Ehhez a témához érdemben csak ennyivel tudok hozzájárulni:
www.youtube.com/watch?v=YCU-qgR_4bM
süti beállítások módosítása