molot navrud - mistablog 2.0

Elmondom, mi van.
Zene, film, média, politika.
Ilyesminden.

Legutóbbi kommentek

Régi blog

A nap kérdése - Miért, miért, miért?!

2008.07.15. 19:45 mista


Minden szívhalálos esetnél kulcskérdés, hogy mennyire gyorsan érkezik a segítség, s kezdődik el a mellkas nyomogatásával a keringés fenntartása, illetve, van-e a közelben életmentő készülék, defibrillátor - mondta dr. Matos Lajos nemzetközi hírű szívgyógyász az MTI érdeklődésére. Elmondása szerint minden egypercnyi késlekedés 10 százalékkal rontja a túlélési esélyt. A szakember idézett egy amerikai tanulmányt, amely fiatal sportolók általában sportesemény közben bekövetkezett hirtelen haláláról készült. Ötszáz esetet gyűjtöttek össze, s kiderült: közülük minden tizediket sikerült csak megmenteni. A szívgyógyász hozzátette, hogy azok vannak kitéve a leginkább a szívritmuszavarok kockázatának, akik nagy fizikai terhelést kapnak, vagyis az élsportolóknál különösképpen megnő a veszély.


Írja mindezt az MTI itt, majd egy másik, szintén MTI hírben az alábbi olvasható:


Összesen egy órán keresztül küzdöttek Kolonics György életéért kedden délelőtt, mire kiderült, hogy az olimpiai bajnok kenuson nem lehet segíteni. Erről Ludasi Róbert, "Koló" edzője beszélt az MTI tudósítóinak a csepeli kajak-kenu telepen. (...) "Harminchét perc alatt ért ki a mentőautó!... Van itt a közelben egy új állomás, de nem tudtak onnan küldeni kocsit, mert nem akadt olyan, amelyik fel lett volna szerelve életmentő készülékkel. Aztán amikor végre megérkezett, a mentősök folytatták az újraélesztést, Gyuri infúziót is kapott, de már semmi sem segített rajta" - mesélte Ludasi.


Ezek után a nap kérdése, azt gondolom, adja magát: miért kellett harminchét percnek eltelnie, mire megérkezett a szakszerű segítség? Oké, látom, oda van írva, hogy mi volt az oka, de ilyesmi miért fordulhat elő? Ki a felelős ezért? Ki fogja emiatt megütni a bokáját? A kérdések szinte költőiek, de az egész egyszerűen vérlázító és olyan mértékű tehetetlen dühöt szül, hogy nem lehet - ilyen esetekkor újra és újra - nem feltenni őket.

Egyébként még egy kérdés a végére, amit az elmúlt időszakban megszaporodó ilyen halálesetek generálnak: miért nincsen minden komolyabb sportegyesület komolyabb edzésén (pláne olimpiai felkészüléseken) kéznél a biztonság érdekében defibrillátor?

61 komment

Címkék: sport napkérdése

A bejegyzés trackback címe:

https://mista.blog.hu/api/trackback/id/tr65569774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsírdisznó 2008.07.15. 21:02:52

lúzer vagy, mista, inkább fejezd be. nem tolod durván.

Razzia 2008.07.15. 21:06:34

Ma már sikerült egy tisztességtelen blogot bezáratnom, pont emiatt. Fejezd be a kegyeletsértést!

kniight 2008.07.15. 21:27:48

Razzia! Miért kegyeletsértés az, ha a halálhoz vezető okokat firtatod? Ha ez szerinted kegyeletsértés, akkor egy halálos gázolásnál ne szondáztassák meg a sofőrt..

A hír első olvasásra engem is szíven ütött. Nagyon szomorú hír.

Azt hogy a sportegyesületnek nincs defibrillátora, az a magyar viszonyokat ismerve érthető - örülnek ha a napi költségeket ki tudják izzadni.

Az már inkább érdekelne, hogy miért nincs minden mentőautóban defibrillátor, és miért tart 30 percig mig a mentő odaér.

Felelős....... Magyarországon ez a fogalom ismeretlen.
Esetleg kihozzák a meteorológiát, mert rossz volt az idő.

mondocska 2008.07.15. 21:35:58

Gondolkozz!!

Nem lehet minden sarkon mentőállomás és rohamkocsi...ennyi.
A szakminisztérium ezt is sokallja....meg az orvosokat is...meg a kórházakat is.
Egyébként megrázott engem is a hír, rendkívül. Ennek ellenére kérdezem tőled: Tudod mennyiszer fordul ilyen elő egy-egy nap Magyarországon?? Jól sejted, lehet naponta. És miért csak ilyenkor érlelődik benned kérdés, ha ismert, sőt kiemelkedő személyről van szó? Egyébként pedig szerintem is várhatott volna pár napot ez a bejegyzés..

Zomba 2008.07.15. 21:42:26

Tragédia! Szerintem ha a mentő 15 perc alatt ott van, akkor se tudtak volna mit kezdeni. Életét a sportnak szentelte és ...
Felelős? Az aki kitalálta hogy emberfeletti eredményeket kell kihozni az emberekből. Pályafutása során óriási terhelésnek volt kitéve, egyszer elszakadt a cérna. Hiába akarom a mentő késlekedésére fogni vagy az eü reformra. Nem megy. Szegény népet az ág is húzza. Elveszítjük hőseinket, mérhetetlen fájdalom kíséri távozását.

states 2008.07.15. 21:44:14

Valóban az a legszomorúbb, hogy a "kisemberrel" ez nap mint nap megtörténik. Csak annak nincs hírértéke. Gyurcsányék áldásos tevékenysége meghozta gyümölcsét, ülnek, trónolnak egy szemétdombbá rohasztott, lopott ország tetején és kukorékolnak a bérmunkásokkal feltöltött médiájukban. Ebből áll a kormányzásuk...

Zomba 2008.07.15. 21:48:13

Először azt hittem ez egy rossz vicc, egy óra múlva adja az utolsó interjúját az echo tv. Mosolyogni fog és azt mondja majd, hogy mmég keményebben edz és hogy érmet hoz nekünk, akkor még azt hitte, de mi már tudjuk hogy soha többet nem nyer olimpiát nem ráz kezet a haverokkal. Nem énekli a himnuszt. Mindíg a jók mennek el. Hány olyan ember tudnék felsorolni akik jobban megérdemelnek egy temetést mint egy születésnapot. Sok százat. Példa ő mindenkinek sportolóként és emberként is. Aki ismerte tudja. Hibátatni kár bárkit is. Aki hisz Istenben az hibáztassa Istent, ember erről nem tehet.

Razzia 2008.07.15. 21:48:52

kniight: tudod, hogy tartja a mondás: az elhunytról csak jót, vagy semmit. Minden ember más értékrenddel bír. Nálam a "firtatás" egyenlő a "pletykával".

A halálos gázolás azt hiszem nem vehető be ide példának: való igaz, hogy a gázolás ténye fennáll, a gázoló is megvan, de a büntetés mértéke attól függ, hogy ivott-e mellé.

Razzia 2008.07.15. 21:50:59

states: eltértünk a témától ...

Tényleg szomorú, és lehangoló. Néztem a déli híradót, bemondtak egy "Most érkezett"-et, azt hittem, rosszul hallok. Látjátok, hogy méltóságteljesen is meg lehet emlékezni.

Az Égiek veled vannak, Gyuri.

Kaktusz 2008.07.15. 21:51:07

Ha nem volt gyermeke, akkor Darwin-díj...

xanax · http://bennyhillifier.com/?id=CVTFxYMhwiA 2008.07.15. 21:53:17

Azért nincs defibrillátor, mert nincs pénz rá. Lásd pl. ezt: cerny.hu/kepek/melleklet_level_20080325.jpg

Helyette van buziparádé 100 millából és 200 millás weboldal.

Razzia 2008.07.15. 21:54:33

Kaktusz: ez mi akart lenni?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.07.15. 22:01:32

Senki sem lesz ezért felelős, ez természetes ebben az országban.

De minden sajtótájékoztatón verik a mellüket, hogy a mentő BÁRHOVA kiér 15 percen belül.

És akkor a kérdés:

Ha Budapesten (!!!) 37 perc alatt ér ki a mentő, akkor vidéken mennyi ez az idő? 2 óra ? Vagyis ott tartunk hogy nemcsak vidéken van nagy esély meghalni hanem Budapesten is!

Szép!

Zomba 2008.07.15. 22:03:13

Tényleg kiványcsi vagyok rá hogy Európában melyik olimpiai edzőtáborban van defibrillátor. Szerintem nem sokban, még nyugaton sem. Ha az én szívem holnap megáll 3 percen belül ott a mentő, mert én a korház közelében lakom. De a másik ember? Meghal mert nincs defibrillátor a 6-os út mentén? Nincs az a megnem rendezett felvonulás vagy tüntetés aminek a rendőri biztosításából visszahoznánk őt. Ellemben a nép ellenségeit csúcstechnika szolgálja ki még akkor is ha megfáztak. Ha Fletó szívrohamot kapna a puszta közepén akkor megdöglene, bárki kármit is tenne. Nem érne oda a mentő és nem azért mert ellenzéki,hanem mert messe van. A helikopter meg fel se szállna annyi idő alatt.

BélaBácsi 2008.07.15. 22:07:19

Felmerült a dopping gyanúja is. Elutasították. (A tesztek nem mutattak ki semmit) Nem vagyok benne biztos, hogy nem volt valami anyag a dologban. Lassan a 100 métert már negatív mp-ek alatt futják. A dopping mint tudjuk az, amit be lehet bizonyítani. Ha el tudják fedni akkor nem az.
Sajnos a kajak-kenu is "erő"-sport. Lehet hogy nem echte dopping, de ha a sportolók élete rámegy az "étrend-kiegészítőkre", mi értelme az egésznek?

Emberek életével játszani nem szép dolog. Bár akiével játszanak az v.színűleg bevállalja. Én a súlyemelők és a nehézatléták óta nem hiszek a magyar sportvezetésnek.

Zomba 2008.07.15. 22:11:40

Bárhol meghalhatsz senki le se fogja szarni. Szabadon választhatsz,hogy hová ne érjen ki a mentő. A bp-i közlekedés alapból nem ad esélyt a mentősnek arra hogy időben odaérjen.
Azt mondták minden perc késlekedés 10% esélycsökkenés. 10 perc. Utána mindegy. Lehetsz te bármilyen híresség, politikus vagy sztár. Ha lett volna a csónak ban újraélesztő készülék, akkor lett volna esély. De senki nem számol azzal hogy egy egészséges sportoló egyik percről a másikra meghal. Itt lehet politizálni, de semmi értelme. Utálom a Gyurcsányt és az összes gecit, de ezt nem lehet a nyakába varrni egyetlen politikai erőnek sem. A pekingi olimpia mindenidők legsikertelenebb olimpiája lesz magyar szempontból. Mert a sport mindíg megmutatja egy nemzet igazi erősségét és mi most gyengék vagyunk, nagyon gyengék. Ez a tragédia erőt adhat minden sportolónak. Közdjenek Gyuriért na a kormány könyöradományáért amit az éremért fizet. Magukér, a népért és Gyuriért.

Zomba 2008.07.15. 22:14:26

Ha ismerted a személyiségét akkor te is alapból visszautasítanád a dopping kérdését. 14 éve világbajnok és egyszer sem kapták el, ennyire senki sem ügyes doppingos. Gyuri tiszta volt. Az,hogy legális szerek mennyire ártanak azt nem tudom.

sokkoló 2008.07.15. 22:14:50

Anarchisztán-Magyarország. Ilyen borzalmas tragikus esetek kapcsán érzi már sok-sok millió magyar, hogy ez így nem mehet tovább amit a szavazással "felkentek" művelnek. Csak az a kérdés mivel lesz jobb? Sajna még ez - egy híres sportoló halála - sem elég hogy javuljanak a közállapotok. Lesz é jobb?? Kolonics - nyugodj békében!

maydayray 2008.07.15. 22:15:43

Egyszer az indexen nyitottam egy topikot, hogy miért 300 milla kell rendőrautóra, miért nem lehet mentőautóra. 2 óra alatt megjöttek a rendőr bácsik és szétszedték a topikot. nemtok mást mondani, az értékrend Magyarországon nagyon megborult.

Zomba 2008.07.15. 22:16:44

Akár hiszitek akár nem van még olyan ember ebben az országban/világban aki becsületesen próbál meg eredményeket elérni.

BélaBácsi 2008.07.15. 22:19:29

Zomba:

Európában komplett orvosi stáb van olyan cuccosokkal, amiket még soha nem láthattál, még az intenzív osztályon sem. Ez nem mentő kérdése. Aki 10-szeres terhelésnek van kitéve egy normál emberhez képest, nem beszélve arról, hogy mit nyomhatnak még bele 24 órás orvosi felügyeletet igényel. Ja hogy nálunk a hajóban nincs orvos, eszköz, az más kérdés.
Egy NBA, vagy NHL játékos egy métert sem tehet meg rendes felügyelet nélkül.
De ez már nem sport, ez gladiátor iskola. Aki vállalja, az tudja a kockázatot. Nem hobbiból vállalják ma már.

BélaBácsi 2008.07.15. 22:23:28

Zomba

Én nem tudom mi a dopping, de hozzáértéktől azt hallom, hogy az amit ki tudnak mutatni.

Ha Te bajnok akarsz lenni, mint mondanál a számodra odaadott akármiről, amit a "tudományos stáb" odaad neked, mondván ez egy étrendkiegészítő, vagy vitamin készítmény? Túl nagy pénzek mozognak itt. Sajnos

86c 2008.07.15. 22:26:14

azé mer ennek a kurva országnak a harmada sem fizet TB járulékot. oszt jónapot

Zomba 2008.07.15. 22:29:11

A kajak-kenu nem az "túl nagy pénzek" sportága. Ezért nem is volt orvosi stáb. Ez nem NBA vagy NHL ez egy kiaszottúl elbaszott ország. Itt azon megy a vita hogy hagyjuk e az ember meghalni az út szélén vagy inkább a mentőben haljon meg. MNegy ek megnézem Koló utolsó interjúját az echo tv-n. Most kezdődik (asszem).

BélaBácsi 2008.07.15. 22:30:01

86c

A sport nem tb kérdés. A tb-t a normális állampolgárok ellátására fizetjük. Pl. egy alpinistának plusz biztosítást kell kötnie!!!

A sportolás is veszélyes üzem. Ennek megfelelően kell hozzáállni. Nem a Mari néniért létrehozott mentő szaladgáljon má' értük.

BélaBácsi 2008.07.15. 22:36:37

Zomba:

Szerintem a sportolók más kategóriába esnek mint a Mari nénik. Elismerem, hogy egészségileg kiégnek 20-30 év alatt, de ezt ők tudatosan vállalják. A mentők szerintem alapvetően nem a sportolók kiszolgálására vannak. Vagy ha igénylik fizetni kell érte (ld. versenyek esetén)
Én a TB-mből nem támogatnám a sport egészségügyet, csak kizárólag a tömegsport erejéig. A versenysport igenis fizesse meg a plusz és speciális ellátást.

BélaBácsi 2008.07.15. 22:41:37

Senki ne értsen félre, sajnálom Kolót, de a szövetség nemtörődömségét nem kellene ráverni azokra, akik feladata az életek mentése 24 órában.

Magyarán a szövetség felkészülhetett volna (pl. szponzor által életmentő felszerelés beszerzése, csapat orvos helyben, esetleg mentő bérlése). - Vagy nem olimpiára készültek, csúcs formát kihozóilag?
A nevében benne van, csúcsra lesznek járatva a sportolók.

Zomba 2008.07.15. 22:49:55

Idén lett volna az esküvője.

tilla77 2008.07.15. 22:57:13

egészségügyi dolgozó vagyok, ezzel kezdeném
autóval járok napmintnap
az eset csepelen történt, sajnos nem minden mentőállomás rendelkezik rohamkocsival
a markó utcából csepelre eljutni 37 perc alatt viszont nem rossz, de...azt nem értem miért nincs közelebb, vagyis értem, de ezen kár tanakodni, kár eszmét cserélni, hibáztatni bárkit is
a rendszer maga rossz
kolo aktív sportoló volt,
ha a rohamoldó készülék vagy a mentő 10 perc alatt odaér, se biztos, hogy meg tudják menteni, sajnos
azt mondjuk figyelem felkeltő, hogy egy-egy orvosi stáb ilyen esetekben rendelkezzen definrillátor készülékkel, tudom, nagyon drága, de ha van orvos, akkor lehet használni, márpedig ilyen helyen kell orvosnak lenni, hisz elméletileg egy szinházban is van orvosi ügyelet
de ha azonnal elkezdték a szakszerű újraélesztést, akkor sem biztos, hogy a defi segít, mert a manuális szívmasszázs is elméletileg elég lehet
én nem bántanék senkit, de amikor kolo azt nyilatkozta, hogy néha fáradt, na akkor kellett volna azt mondani, hagyd abba...
élsport, túlhajszolás, a kajaksport nem kisasszonysport és nem tipikusan az, ahol 5 olimpiára készül az ember, ő ezt próbálta---

ne vádaskodjunk, felesleges, a túlhajszolt életmód miatt már inkább, a versenysport tönkreteszi a szervezetet
a szívmegállás pedig egyre gyakoribb

és előzöleg azt írták, hogy pesten 37 perc alatt ér ki, akkor vidéken mennyi idő kell a mentő kiérkezéséig...nos ha a dugót nézem, vidéken gyorsabb a kiérkezés, sajna...ma több mentőt láttam menni a körúttól kezdve az üllőiig...higgyétek el....az a 37 perc a lehető leggyorsabb idő...

Takács Bálint 2008.07.15. 23:02:57

Egy automata defibrillátor, amit egy vasúti talpfa egyszerűségű felhasználó is használni tud (ugyanis beszél) 1 milla alatt van. Ezt, ha van ilyen az egyesületnek két perc alatt rátehették volna. Nem biztos, hogy megmenti, de legalább lett volna rá esély.

Nyugaton ilyen készülékek a plázákban, multiplexekben, szinte mindenütt vannak.

Anno Kaszás Attila halálakor is elvileg lett volna egy a közelben a Nemzetiben, de persze azt jól elzárva tartották, nehogy ellopják.

Ha Kolonics nyert volna egy olimpiai aranyat az az edzőjenek pl. 15 milla lett volna zsebbe. Nem sajnálom tőle, de ne mondjuk, hogy nincs pénz egy olyan sportban, amit Baráth Etele támogat. Ebben most nem az volt a lényeg, hogy MSZP-s, hanem, hogy éppen kormánypárti.

Zomba 2008.07.15. 23:03:32

haonlítsuk csak össze a kormány mennyit költ a sportolók és egészségük támogatására és mennyit költ önrekámozásra. Annyi pénzből mindenki mellé szívsebészt lehetne rendelni. Csak ugye ez nem fontos, csak az új Magyarország program. Az összes dögöljön meg, és érkezzen hozzájuk mentő 37 perc alatt.Jóccakát.

BélaBácsi 2008.07.15. 23:07:04

tilla77

Igy igaz, aki sportol ezen a szinten, az kizsigereli a szervezetét. Ezért nem értem én se miért nincs melettük rendes orvosi stáb?

Fenntartom ez az eset nem a mentők hibája.

csutkababa 2008.07.15. 23:07:06

Amíg a mentő kiért, miért nem volt laikus újraélesztés?? Aki jogosítvánnyal rendelkezik,elviekben képes az újraélesztésre. Nyugaton is csak akkor van esélye területen a hirtelen szívhalált túlélni bárkinek, ha ott valaki azonnal elkezdi az újraélesztést, AMÍG kiér a mentő. Az általános iskolában kötelező jelleggel bevezetném az alapszintű reanimáció oktatását. Lehet a mentőt szidni, kormányt szidni, bárkit szidni, de a sportoló élete 37percig a körülötte lévők kezében volt. A hír pedig torzít. Hiába nincs félautomata defi minden mentőben, akkor is ráküldik, hogy elkezdje addig az újraélesztést, amíg a magasabb egység kiérkezik. A 15 perc álom. És átlag.

BélaBácsi 2008.07.15. 23:13:28

Zomba:

A sport igazándiból nem állami feladat. Állítólag profizmus van. A tömegsport az lenne. A gyeprúgók pénzéből - hadd legyek má' demagóg - hány uszoda lehetett volna?

Az önreklámozás meg költségvetési fejezet (bár nem örülök neki, de mellesleg pl. ebből informálnak bizonyos közhasznú, közérdekű dologról is) azt csak úgy nem lehet csoportosítgatni, esetleg nem kéne ekkora összeget elkülöníteni rá.
Mellesleg minden szakma tud sírni, ki tud igazságot tenni?

tilla77 2008.07.15. 23:14:33

csutka
azonnal elkezdte az edzője és a páros másik tagja az újraélesztést!!! ezért írtam és írom le, valszeg sehogysem élte volna túl...sajna

csutkababa 2008.07.15. 23:15:06

Helyesbítek.
Miért nem volt MEGFELELŐ laikus újraélesztés?

Valaki pumpált a mellkasán,utána az orrába is fújtak egyet-kettőt.
Hát....

csutkababa 2008.07.15. 23:17:05

tilla
ok, javítottam.
De a többi felvetésem ettől még igaz.

BélaBácsi 2008.07.15. 23:18:43

tilla77

De hol van ilyenkor a csapat orvos ???

Könyörgöm olimpiai felkészülés van !!! Így akarunk aranyat nyerni? Akár Józsi bácsi is edzhetné ezek szerint a partról tölcsérbe ordibálva? Most akkor profik vagyunk, vagy balekok?

Név: 2008.07.15. 23:19:02

FYI: Monacoban minden második utcasarkon van egy doboz, benne egy automata defibrillátor.

BélaBácsi 2008.07.15. 23:21:38

Ó Monaco, azok a piramisok ... :) és a mosónők is később halnak.

Thomzy 2008.07.15. 23:29:07

Szomorú!

Szomorú, h nincs defi...
Szomorú, h a pénz amit bedob mindenki a közösbe ennyire elég /37 perc/.
Szomorú de sajnos amit nagyon hajszolnak az elfárad, akár doppingal akár nélküle /én nem hinném , h használt volna doppingszert a Gyuri/.
Szomorú de az az igazság, h ha a műtőasztalon kapja ezt a Gyuri akkor is ennyi az esélye.../gondoljunk Fehér Mikire... ott minden volt de hiába/.
Szomorú de elfáradt 1 igazi hős szíve és nem tud többet örvendeztetni minket és a szeretteit.
Szomorú, h hülyeségeken vitatkozunk a Gyuri életműve helyett.
Szomorú,szomorú,szomorú...
Hiányozni fog nem csak az aranyai miatt: 1 ember volt teli szívvel.
B.P.

Zomba 2008.07.15. 23:29:55

Akkor azok ott nyugaton szar amatőrök, mert azokat támogatja a saját államuk? Az oroszok mit meg nem tesznek, hogy az éremtáblán megelőzzék az amcsikat. Az állam és az állami vállalatok támogatják a sportolókat, ha nem is 100%-ban. Itt meg az van, hogy kapsz néhány millát ha nyersz valamit. Addig lófaszt. Keress magadnak szponzort.

BélaBácsi 2008.07.15. 23:40:42

Zomba:

Szerintem nyugaton nem sok állami támogatás van. A sportolók a saját profi klubjukban megélnek, az olimpia pl. érzelmi kérdés. A szövetségek igenis szponzoroktól szedik össze a pénz jó részét.

Az, hogy mi a kevéssé népszerű sportágakban vagyunk jók az más kérdés. Ha Kajak-kenu amerikában nézett lenne, vagy az öttusa, vagy a vizilabda, akkor mi sehol sem lennénk. Az ország népszerűsítésről reálisan ennyit. (Vizilabda EB üres medence széli lelátók, foci EB zsúfolt stadionok). Az oroszok sem támogatnak már sok mindent, a népszerű sportok megélnek a saját lábukon.

De a kérdés még mindig az, hol volt(ak) a szövetség orvosa(i)?

insert 2008.07.15. 23:42:13

"miért nincsen minden komolyabb sportegyesület komolyabb edzésén (pláne olimpiai felkészüléseken) kéznél a biztonság érdekében defibrillátor?"

1, mert ez nem ausztria, ket nap alatt laba kelne, kiszednek belole a drotokat, aksit, eladnak 2000 forintert a telepen, a tobbit kidobnak az arokba. ez itt MAGYARORSZAG. itt elnek a MAGYAROK.

2, szivmegallasnal semmit sem er a defibrillator. kamrafibrillaciora valo.

Évi 2008.07.16. 00:03:46

Megdöbbentem amikor olastam a hírt, még most sem akarom elhinni. Aztán azon döbbentem meg, hogy a halála kapcsán a Tb-ről, meg a kormányról vitatkoznak. Nem értem. Tényleg kifordult magából ez az ország. Annyira sajnáljuk magunkat, hogy akkor is a személyes bajainkon, sértettségünkön rágódunk, ha nem rólunk van szó. Én elhiszem, hogy sokan úgy gondolják, hogy a kormány mondjon le, meg, hogy az egészségügyi intézkedések szarok, de annyival szebb lenne, ha legalább egy napig fére tennénk ezt és csak annyi t mondanánk: Nyudogj Békében Kolonics György

G.T. 2008.07.16. 00:35:18

Kicsit a versenysport kezd eltolódni az emberek kigyilkolásáig, szervezetük szabályos kinyírásáig... Tuti, hogy szednek extra vitaminokat, és egyéb pörgető szereket (ami mondjuk doppingnak nem minősül), hogy csúcson legyenek az olimpián, ami így már nem a "természetes" versenyről szól, hanem az orvostudományról... Egyébként nem értem, hogy ilyen helyeken, ahol fennál a veszély, hogy valakinek szétesik a szíve miért nincsen újraélesztő berendezés...??? Egy focipályán sem tudják megmenteni a sportolót, olyan gyorsan meghal/nincsen ott szakszerű segítség??? Lassacskán csak 30 éves korig szabad versenysportot űzni, mert belehalhat az ember...De itt úgy tűnik, hogy megmenekülhetett volna, ha kiérnek időben a mentők... Nyudogj Békében Kolonics György, egyel több magyar nemzeti hős, aki megtett mindent...

mista · http://langologitarok.blog.hu 2008.07.16. 01:07:55

minden alkalommal, amikor index címlapra kerül egy-egy poszt innen, rájövök, hogy a kommentelők fele el sem olvassa (normálisan, de sokan sehogy sem) a posztot és úgy kommentel.

"A kérdések szinte költőiek, de az egész egyszerűen vérlázító és olyan mértékű tehetetlen dühöt szül, hogy nem lehet - ilyen esetekkor újra és újra - nem feltenni őket."

ezt is olvasták azok, akik elkezdték a kommentjükben megválaszolni a feltett kérdéseket nekem? természetesen az összes kérdésre tudom a választ, ami a posztban elhangzik (ez egyébként a nap kérdése című posztokban ezen a blogon általában jellemző), feltenni mégis azért teszem fel őket, mert mint írtam, a történtek olyan mértékű tehetetlen dühöt szülnek (bennem, és biztosan tudom, hogy még sokakban), hogy nem lehet ezeket a kérdéseket az elkeseredés hangján újra és újra nem feltenni.

remélem mostmár világos.

(egyébként gőzöm sincs, egyesek miért érzik ezt a posztot kegyeletsértőnek. nyilván mert hülyék.)

mate 2008.07.16. 04:15:19

Ostoba demagógiát lökitek itt sokan, ahelyett, hogy gondolkoznátok egy kicsit.

Aki megnézi a csepeli egyesület "bázisát" az láthatja, hogy nem úgy néz ki, mint akiknek pont egy defibrillátorra nem tellik, felesleges itt a "szegény sportegyesületeket nem támogatja a zállam" szöveggel vagdalkozni. Sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen eddig senkinek nem jutott eszébe, hogy ilyesmire szükség lehet. Nem tudok róla, hogy eddig túl sok kajakos/kenus halt volna meg hasonló körülmények között, nem hiszem, hogy ez előtt az eset előtt bárkinek eszébe jutott volna (beleértve a most nagyon okos kommentelőket) hogy egy kajak-kenu klubba, defibrillátor kellene.
Persze utólag már mindenki baromi okos, de ebbe aztán tényleg felesleges (és egyben parasztásg) kissítlú politikai csatározást keverni.

Ami viszont tényleg kérdés: hogy jött össze ez a 37 perc? Ennyi még vidéken is durva, nemhogy pesten, ahol szinte minden kerületben van egy mentőállomás. 37 perc alatt én simán átmegyek autóval a városon, pedig nekem nincs szirénám.
Ezen kívül ott vannak még a helik is, amiket vidéken már simán felemelnek egy hasonló esetnél, kérdés, hogy itt miért nem.
Remélhetőleg ezekre a kérdésekre ad majd valami választ valami illetékes.
Ez itt most független attól, hogy segített volna-e ha előbb ér ki a mentő, 37 perc nem az 15 perc, márpedig ennyi az EU előírás.

cozumel 2008.07.16. 04:17:38

Nem ez a kegyeletserto...
Hanem az, hogy a Velvet beteszi Kolonics tervezett hazassagat a
"fehernemuben vonaglott a tanarno" es a "fenekcunami a balatonnal" cimu hanyadek cikkek koze.

Ez az undorito.

Ayi 2008.07.16. 04:45:52

mate: EU előírás.. megnézném én azt hogy TE oda érsz-e a riasztásra egy majd széteső autóval, hulla fáradtan, lavírozva a sok paraszt között akik még a szirénára sem húzódnak le.15 perc alatt... Gyere már el dolgozni mentősofőrnek légyszi.

MP 2008.07.16. 06:31:12

Hát igen érdekes kérdések ezek. Ayi üzenem, hogy én is voltam mentőgépész s tudom, mit lehet. Ami itt volt az abszurdum. Jó tudni, hogy ez mindenhol így megy, de ha Pista bácsi hal bele vidéken, akkor nem ügy az egész. Aki tud emlékezni, megteheti. Volt olyan hogy valaki a kórház előtt halt meg, mert nem jött ki hozzá orvos s mikor ügy lett azt mondták egyszerűbb lett volna hozzá mentőt hívni. Persze ő nem volt híres s a net sem volt ennyire elterjedve. Sajnos tényleg most ez az értelmetlen s nagyon korai halál rámutat egy csomó hiányosságra, amit nem tudunk, vagy nem akarunk tudni. A hirtelen szívhalál főleg sportolóknál nem új dolog ezért igenis mindenhol fel kellene készülni a kivédésére, vagy legalábbis a kivédésének a próbájára. Itt még a felszerelés sem volt meg hozzá. Pedig már nagyáruházakban is van defibrilátor hogy életet, mentsen. Az elhunyton már segíteni nem lehet sajnos de, talán rá kellene ébredni bizonyos dolgokra.

CYPRESS 2008.07.16. 06:44:11

Razzia! Egy beszükült pöcs vagy, gratulálok! Typical magyar, aki akkor siratja a másikat amikor az már meghalt. Kíváncsi vagyok hányszor láttad élőben Kolót és milyen mélységben követted nyomon pályafutását. Szerintem tarts egy gyors razziát az utcádban, hátha attól jobban leszel, a posztolást pedig hanyagold!

Kaktusz 2008.07.16. 07:02:58

Mihelyt meghalt, már készült is a Wikipédiás szócikk. Híres volt mi?

Tänzerin 2008.07.16. 07:57:28

Ez valóban egy gusztustalan bejegyzés. De nem az írója miatt. Hanem azok miatt, akik itt cirkuszt csinálnak belőle.
Azok, akik rohadt hiénák. Amint a zsákmány elesett, marcangolják véres szájjal.

Gyújtsatok inkább egy gyertyát, vagy gondoljatok rá egy percet. Rá, az emberre. Elment, ne tépjétek szét. Hadd maradjon meg legszebb emlékeinkben, a hozzátartozói legszebb emlékeiben.

Nyugodj békében, Fiatalember.

Manyizga (törölt) 2008.07.16. 08:00:31

... és akkor hiába van meg az engedély, pénz, és feltétel ahhoz, hogy Szentesen végre működjön a mentőhelikopter-bázis, nem engedik indítani. Ez vajon kinek az érdeke? Hihetetlen.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2008.07.16. 08:19:14

Razzia hülyesége se kispálya, de azok az agyhalottak viszik el a nap retardja díjat akik Gyurcsányoztak meg buziztak (!) csípőből. Gratulálok, génselejtek vagytok.

Lóbelt Letfold 2008.07.16. 08:29:22

A Mentőszolgálat már régóta fújja, hogy el kellene kezdeni a szakszerű elsősegély-oktatást az iskolában. CSak akkor van esélye nagyszámú embernek a megmenekülésre, hogyha a helyszínen lévők azonnal elkezdik az újraélesztést. 4 perc az az idő, amit az agy károsodás nélkül elviselhet, iszonyú gyorsan eltelik ez a helyszínen. De hát még ott tartunk, hogy az eü-i dolgozók sincsenek képben nagyon gyakran. (Világhírű szívgyógyász: mellkas nyomogatása wááá). Előre kellene gondolni a bajra és beiratkozni tanfolyamra. www.reanimatio.com
37 perc: véges a Mentők kapacitása, így ha éppen más esetet látnak el a kocsik, akkor az a beteg sorsát megpecsételi. De mindenképp indoklást igényel, mert ez nem 15 perc.

Én is írni akarok! Szólásszabadság van! 2008.07.16. 08:33:00

Hali mindenki!
OFF
OTT A PONT: 86c 2008.07.15. 22:26:14
azé mer ennek a kurva országnak a harmada sem fizet TB járulékot. oszt jónapot
Okosok, mindentudók! 2002-ben eladták az összes defiblirátort a mentőkből? 2006-ban adták el talán? Mond már meg; melyik éra alatt költöttek bármit is bármire, nem csak a mentőkre, az egészségügyben. Az ANTAL, HORN ORBÁN időben tök jó volt a MI-II-es helikopter is. A Medgyessy-Gyurcsány jött rá, hogy cserélni kellenne őket. (vagy most már mindenki másképp emlékszik). A sok "becsületes" előd (miniszterek, miniszterelnökök, kormányok) mindent megtett a sportolinkért, értünk, az országért! ébredjetek már fel!
ON
Bocsi a nem igazán ide illő gondolatokért! Itt egy halott EMBERrő kellene emlékezni inkább. Szerintem.
A kérdésfelvetés jogos, de már nem segít NEKI. Az Ő neve alatt gusztustalan dolog egymást szapulni-baszogatni-politizálni teljesen értelmetlenűl.
Nagyon sajnálom szegényt. Nagyon sokat bizonyított, tett le az asztalra. Nem ezt érdemelte volna. DE ilyen szintre tisztán eljutni NEM lehet. Nagyon sok kiöregedett sportoló beválalta már, hogy a világ élmezőnyébe bejutni nem lehet tisztán. Rengeteg szerre nem szűrnek még amit már ismernek az orvosok, rengeteg szer van ami még csak egy-egy országnak van "kifejlesztve" (lásd USA úszók mostanában). DE akkor is minden tiszteletem elismerésem az ŐVÉ!
Nyugodjon békében!

bergeroth 2008.07.16. 09:10:30

Nyugodj Békében Kolonics György.

Petya 2008.07.16. 10:24:02

nyugodjék békében Kolonics György!

nem tudom mit kell itt a fesztivált csinálni. meghalt, ezen már nemigen lehet változtatni. s egyáltlán nem biztos, hogy meg tudták volna menteni az életét, ha mondjuk már 5 percen belül ott van a fullos segítségnyújtás...
nem olvastam végig minden hozzászólást, de sokakkal egyetértek. poltikát viszont kár belekeverni a dologba, elég unalmas újra meg újra ugyanaz a nóta...

mista · http://langologitarok.blog.hu 2008.07.17. 01:54:02

a budapest és vidék összehasonlításról (már ami a mentőket illeti) jutott eszembe:

áprilisban történt, hogy egy éjszaka szeged belvárosában mentőt kellett hívnom, mert a barátnőm elájult a nyílt utcán, ráadásul kétszer egymás után. mindkettő után magához tért, de úgy tűnt, lesz harmadik ájulás is, ha nem kap segítséget. (még mielőtt valaki beszólna: nem alkoholról és nem is drogról volt szó) már az első után hívtam a mentőket, akik közölték velem, hogy rögtön indulnak. eltelt több, mint 15 perc és senki sem érkezett, holott a mentőállomástól gyalog sem voltunk többre 15 percnél. miután a barátnőm a várakozás közben másodjára is rosszul lett már ordítva hívtam a mentőket, hogy azonnal jöjjenek. a második hívás után kb 3 perccel megérkeztek.

kicsit később szóvá tettem a kiérkező mentősnek, hogy miért kellett kétszer telefonálnom és miért nem jöttek elsőre. közömbösen megjegyezte, hogy a diszpécser biztosan az gondolta, valaki szórakozik, ez nem ritka tavaszi éjszakákon, amikor már jobb az idő és tele van a város "suhancokkal, akik szórakoznak". (megjegyzem, nem ma volt, amikor utoljára suhancnak gondolhattak a hangom alapján telefonban) úgyhogy ezért nem jöttek ki elsőre.

ezek után nem igazán tudtam eldönteni, hogy a telefonbetyárkodó suhancoknak, vagy a diszpécsernek a kurva anyját, de inkább mindnek.
süti beállítások módosítása