molot navrud - mistablog 2.0

Elmondom, mi van.
Zene, film, média, politika.
Ilyesminden.

Legutóbbi kommentek

Régi blog

Abszurdak, mint a Monty Python

2007.04.12. 20:50 mista

Nemrég olvastam, hogy könnyen lehet, híradót kell majd adni a Viasat3-nak, a Spektrumnak, meg még az HBO-nak is, többek között. Akkor csak egy zavart mivan?!-ra méltattam a dolgot, de most a napokban az is kiderült, hogy már biztos, hogy néhány csatornának, ahol eddig nem volt szokás, hírműsort kell sugároznia. Akkor el is döntöttem, hogy írok erről, és így az ORTT felé irányuló rettentő ellenszenvemről is, amire itt már szenteltem egy fél mondatot.

Worluk ma ugyan beelőzött, tessék elolvasni, de azért még hozzáfűznék a témához néhány gondolatot.

Ne menjünk el amellett, hogy van még olyan csatorna, amiről nem döntöttek. Ilyen például az HBO. A mozicsatorna, amire elő kell külön fizetni.

Szóval hogy is néz ez ki?

Minden hónapban kifizetem az előfizetést, azért, hogy ha akarom, kedvemre akár egész hónapban csak filmeket bámulhassak a tévében, semmi mást. Erre jön az ORTT, izzadt, nejloninges hóna alatt a teljesen nyilvánvalóan bűnrossz médiatörvénnyel, és ebbe belepofázik olymódon, hogy leszarnak engem, előfizetőt és jól megmondják az HBO-nak, hogy márpedig akkor mostantól napi félórában híradót kell adnia, akkor is, ha én, a néző azt kurvára nem akarom.

Mintha elmennék a moziba, és előtte kötelező lenne megnézem, mit üzent ma Szijjártó Péter Gyurcsány Ferencnek, vagy Lendvai Ildikó Orbán Viktornak, esetleg, hogy hol tart Irán az atomdúsításban. Akkor is, ha szarok rá. Akkor is, ha a pénzemért mást akarok nézni.

Volt valaha mozihíradó, de az akkor ment igazán, amíg nem volt még minden háztartásban tévé. Ahogy lett tévé, eltűnt a mozihíradó. Most mindenhol van tévé és vannak hírcsatornák, egy rakás csatornán van híradó, sőt, van internet, szóval talán joggal mondom én, a néző azt, hogy akurvaéletbe, filmcsatornán filmet akarok látni, pláne baszki, ha fizetek érte.

Felmerül a kérdés, hogy vajon van-e ennek az egésznek valami oka azon kívül, hogy ezek hülyék.

Talán nem ott kell keresni a megoldást, hogy szimplán tényleg annyira ostobák lennének az egyébként fizetésüket tudtommal üléseik száma után kapó delegáltak, valamint a kiemelt fizetésű elnökség, hogy mindenáron híradót akarnak látni a társadalom minél szélesebb körű tájékoztatása jegyében a Spektrumon is. A kutya sírja inkább ott van, hogy az országos adóvá nyilvánított csatornáknak egészen egyszerűen magasabb műsorszolgáltatási díjat kell fizetniük. A híradót csak hozza magával a törvény egyik idevágó pontja, ez a látványosabb változás a néző felé.

Úgyhogy ne legyenek illúzióink, feltehetően az ORTT ezt a megemelt díjat akarja elsősorban látni, és zsebében érezni, és nem a Spektrum, Filmmúzeum, vagy a Viasat3 szenzációs tájékoztatást nyújtó, profi hírműsorairól álmodoznak a delegáltak két értekezlet között.

De mindezen meg ne lepődjünk! Ez szinte semmi. Ennek az országnak a velejéig korrupt intézményrendszerébe tökéletesen beleilleszkedő testület az ORTT. A Worluk által nagyon helyesen megemlített kereskedelmi csatornák frekvencia-hosszabbításának ügye mellett tessék például utána nézni, annak idején hogy, milyen formában indultak el a kereskedelmi tévécsatornák Magyarországon. Tessék megnézni, hogyan tűnt el a magasan legjobb pályázatot beadó Írisz Tv, vagy hogy egyáltalán a médiahatóság panaszbizottsága miképpen működik.

A kedvencem amúgy, amikor az ORTT pénzbüntetéssel sújtja az államilag finanszírozott közszolgálati médiumokat. Olyan abszurd, hogy az már Monty Python.

Mint ahogyan egyre abszurdabb az egész testület és annak működése. Jól írta W, muszáj most már ORTT-zni és médiatörvényezni. Muszáj lenne, üzenem a drága Parlamentnek is.

Persze a médiatörvény kétharmados, úgyhogy esély az érdemi változásra jelenleg gyakorlatilag nulla.

6 komment

Címkék: média politika tévé hülye

A bejegyzés trackback címe:

https://mista.blog.hu/api/trackback/id/tr4857890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko 2007.04.13. 09:28:48

(gyűlölöm captchat)
és VIVA-val mi lesz? elvégre neki van pophíradója, a poparazzi. vagy feltétlen közéleti híradó kell?

yossarian 2007.04.13. 11:18:58

igen, amint a csillogó szemű tokio hotel rajongók (mert ki más nézi manapság ezt a kanyi "zene"csatornát) leülnek este fél 8-kor a készülékek elé, és elszánt figyelemmel hallgatják az olyan izgalmas kifejezéseket, mint GDP meg konvergenciaprogram....hát, szép új világ :)

yossarian 2007.04.13. 16:46:07

a médiatörvény tényleg egy rothadó trágyadomb...a közepébe kellene csempészni egy szabotőr chuck norrist, aki egy jól pozícionált körbepörgőrúgással szétrobbantaná az egész sacramentumot...igaz, hogy a pofánkra fröccsenne valamennyi adag, de legalább nem bűzölögne tovább ott egymagában, haszontalanul...
igaz, már jó pár évvel ezelőtt elhasznált és megtalált kiskapukkal teli volt a médiatörvényünk;
az egyetlen, amiben bízhatunk, hogy a technológiai fejlődés kényszeríti majd a politikai elitet egy új törvény megalkotására - hiszen pl. ez az "országos terjesztésű csatorna" is már egy rég meghaladott fogalom;
igaz, nem vagyok pontosan tisztában a szabatos definícióval, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy a 10 évvel ezelőtt megalkotott kritériumokat, jellemzőket már irgalmatlanul nehéz rászuszakolni a mai helyzetre

dehát tovább gyúrjuk a bűzlő galacsinokat, mert a trágyadombnak megvan a maga kispolgári romantikája...és egyébként is, dagonyázni sokkal jobb, mint egy új dombot építeni (lehetőleg nem szarból);

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.04.15. 19:20:44

mista!
új bejegyzés?
olvasnám:))

mista · http://langologitarok.blog.hu 2007.04.15. 22:36:35

nem voltam itthon egész hétvégén, jelenleg pedig ezer a dolog, szóval arra most egy kicsit még várni kell. sorry.

lelkes érdeklődésedet viszont ezúton is köszönöm :)
süti beállítások módosítása