molot navrud - mistablog 2.0

Elmondom, mi van.
Zene, film, média, politika.
Ilyesminden.

Legutóbbi kommentek

Régi blog

Előkotortam: Ricardo Villalobos In The Mix: Taka Taka

2007.05.04. 23:55 mista

Annak idején, amikor még a groove.hu nevű, 2004 nyarán megszűnt elektronikus zenével foglalkozó szájtot szerkesztettem és írtam, készült egy kritika Ricardo Villalobos Taka Taka című mixalbumáról, ami aztán végül soha nem jelent meg az oldalon. Most viszont nemrég újra meghallgattam a lassan 4 éves mixet, ami még mindig tetszik, ráadásul a gépemen is megtaláltam az említett írást, úgyhogy arra gondoltam, felteszem ide. Mert miért ne? Tessék.

Mindenek előtt egy kis közhelyszösszenet: jobb később, mint soha. Apropója, hogy az alább tárgyalt lemez, 2003 nyarán látott napvilágot, ám mindezidáig oldalunkon nem került rá sor. (2004 februárjának elején járunk.)

Ricardo Villalobos neve intellektuálisabb elektronikus zenei körökben jól ismert, és jól (is) csengő név. Szerencsére hazánkban is egyre többen ismerkednek meg behatóbban egyre intenzívebben bővülő munkásságával, melynek lemezlovász oldala mindezidáig két hivatalosan megjelent mixalbumot foglal magába. A Taka Taka az utóbbi.

(Érdekes megfigyelni, akkor még hogyan lehetett írni Villalobosról. Ma már mindez igen viccesen hat, hiszen ő és haveri köre olyan népszerűségre tettek szert azóta nálunk is, hogy a múltkor éppen asszem egy jegypénztáros kisasszony kuckójából hallottam a What's Wrong My Friends? kiszűrődő hangfoszlányait.)

Huszonkét felvétel, nem egészen nyolcvan perc. A tracklistát elnézegetve mar előre sejthető, nem vettünk zsákbamacskát.

A lemez első felének gyors egymásutánban következő minimál- és mikro-house felvételeinek kifacsart, atomjaikra szedett, majd újra összegyúrt, egyre magával ragadóbb, hol feszes, hol andalító, soha véget nem érőnek tűnő hangáradata után mind hosszabban élvezhetjük a dj egymást követő korongjait. Egy időre előkerülnek a Ricardo dél-amerikai származását, és az ottani kultúrához való kötődését jól példázó ütősök is, melyek kis túlzással egy valóban korunknak megfelelő karneváli felvonulás aláfestőjeként is jó szolgálatot tehetnének.

A lemez közepén, Walter Jones All God's Childeren című szerzeményének Maurice Fulton remixével elérkezünk a korong talán egyik legérdekesebb felvételéhez. Egy pillanatra megtévesztő effektek ütik meg fülünket, melyek cédénk gyári minőségéről vetnek fel bennünk negatív gondolatokat. De hamar ráeszmélünk, gond egy szál se, mindössze Ricardo barátunk űz tréfát velünk. Elektro opuszokra emlékeztető hangok, még erősebb ütősök. Mintha a négynegyedes lábdob mellett valaki a háttérben jazz koncertekről itt felejtett egész dobfelszerelést püfölne bőszen. És nem tévedünk. Mire mindezt megemésztjük, felfogjuk, Villalobos már fűzi is tovább utazásunk szálait. Zongorafutamok és némi acides csavarás. Ami kell. A lemeznek ezen a részén már garantált a teljes (abszolút jó értelemben értett) kábulat. Állunkat a padlón, agyunkat pedig egy teljesen másik dimenzióban kereshetjük, ha ahhoz támadna kedvünk. De nem fog. A hátralévő percekben még biztos nem.

Hosszúra hagyott, elnyújtott keverések, egymásba fonódott melódiák: szinte észre se vesszük az átmeneteket.

Daniel Bell agytekervényeket jócskán megdolgozó Squirrel Bate-je után a False You Wouldn't című műve munkálkodik tovább koponyánkban, amikor is - mondhatni teljesen váratlanul - elérkezünk a lemez legelementárisabban megragadó részéhez: Dexter. Villalobos lemezen szereplő egyetlen saját műve, mely - az azóta megjelent - Alcachofa című szerzői albumon található. A Taka Taka kiadásakor még unreleased megjegyzéssel szereplő mű majdnem könnyeket csal szemünkbe. A lassan hömpölygő dallam hangjaival övezett pillanatok mintha egy soha el nem múló egésszé, egyetlen pillanattá sűrűsödnének, melyet tovább fokoz Villalobos mesterien eltalált mixe, ahogyan átúszunk az Errorsmith Stiff Neck című őrületébe, mely minden bizonnyal a lemez legcsupaszabb, legminimálabb perceit hozza el. Az egyre fokozódó, majd egyre jobban széteső fémes hangfolyam egy Luciano-trackbe torkollik: a Mr. Chancletta némi feloldást ad az elmúlt percek melankolikus hangulatából.

A korong utolsó felvételei leginkább a deep house jegyében zajlanak, megfelelően andalító zárlatot kölcsönözve ezzel a mix végének, mikor is Ricardo segítségével voltaképpen - hangulatilag - ugyan oda érkezünk, ahonnan nyolcvan perce elindultunk.

Nyolcvan perce. Holott egyetlen pillanatnak tűnt az egész.

A lemezt egyes külföldi szakértők Claude Young és Stacy Pullen DJ Kicks-lemezei óta megjelent legzseniálisabb hivatalosan kiadott mixnek tartják, mások ilyen messzire nem mennek, ám abban szinte kivétel nélkül megegyeznek, hogy valóban az elmúlt idők egyik legjobb cédébe préselt dj-szettjét produkálta nekünk Ricardo Villalobos.

Csak egyetérteni tudunk. Tökéletesen.

5 komment

Címkék: zene kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://mista.blog.hu/api/trackback/id/tr1270980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petya 2007.05.08. 16:26:44

csak kiegészítésként: www.discogs.com/release/531983 ez a 3. Villalobos mix, párosban követte el Loco Dicevel. a dolog pikantériája, h egy dupla live mixről van szó, megér ez is egy fülkagylózást!!!

deftonz 2007.07.12. 21:03:01

mista, emelte volna a bejegyzés nívóját egy link a mixről. =)

mista · http://langologitarok.blog.hu 2007.07.13. 19:22:25

az pedig mégjobban, ha nem írsz be ilyen marhaságot :D

deftonz 2007.07.13. 22:23:16

amúgy mennyire egy szargeci csicska senkiházi lett de most nem? tavaly hallottam utoljára és 40 perc után kifordultam abból a sátorból. egyetlen helyen hallgatnám meg, offenbachban, a robert jonsonban. az tényleg kurva szimpatikus klub. és gondolom ő is ezen a véleményen van, mert azon a helyen bele mer nyúlni jó mélyen a lemezes táskájába és előkerül jópár mélyűri ház 10 év fölött. amúgy vérciki az arc. az a green and blue is egy szemét. ráadásul még a picsáját sem tudja faszán rázni. hiába, abban csak dave gahamet tudom órákig elnézni úgy, h a nőkre gerjdek.

mista · http://langologitarok.blog.hu 2007.07.14. 12:48:55

remélem azért coming outolni nem itt fogsz :D

nos, hát amúgy valóban, elkurvult, de nem ő az egyetlen. villalobos soha nem érte el azt a szintet, hogy annyira áthatóan meghatározó legyen, hogy különösebben megrázó legyen a kifordulása. az sokkal durvább imho, hogy mondjuk hawtin mit művel évek óta. bár szép lassan listát kéne vezetni arról, hogy az elektronikus tánczene általunk évekig meghatározóként, és lángészként ünnepelt nagy nevei közül ki maradt meg a mai napig az komoly elsimerésre méltó szinten.
süti beállítások módosítása