molot navrud - mistablog 2.0

Elmondom, mi van.
Zene, film, média, politika.
Ilyesminden.

Legutóbbi kommentek

Régi blog

Nyugodj békében!

2008.01.09. 12:30 mista

Körmendi János (1927-2008)

UPDATE - 2008.01.13.: Az elmúlt napokban blogok tömkelegén az összes neten elérhető kabaréjelenet videója előkerült Körmendi Jánostól, így képtelenség olyat kitenni, ami már ne lett volna valahol. Ennek ellenére a kötelező darabok innen sem maradhatnak le, sőt azokon kívül is található még néhány emlékezetes alakítást felidéző videó a tovább után.

A klasszikus. Csehov Három nővérének paródiája, benne Haumann Péter, Márkus László és persze Körmendi, aki nem csak játssza, de írta is.





Az optikus. Úgy is ismert, hogy A szemüveg. Vagy fordítva. Mindegy, a lényeg, hogy Gálvölgyivel közösen, még a Szeszélyes Évszakok hőskorából.



Eddig a kihagyhatatlanok, ám ezeken kívül van még pár, amit érdemes megnézni (vagyis sok van, de én videómegosztókon ezeket találtam), még ha egyik vagy másik kicsit hosszú is.

A pizzakészítés rejtelmei, 1992-ből.



Körmendi szinkronhangként is felejthetetleneket alkotott, ő volt például Gombóc Artúr, akinek a csokoládéhoz fűződő viszonyával nem nehéz azonosulni.



Sőt, Nepp József zseniális rajzfilmjében, a Hófehérben ő kölcsönözte a hangját az öreg méregkeverő Tutegál professzornak és az egyik törpének, Szombatnak. A rajzfilm teljes egészében fent van a Youtube-on, de azért itt az egyik legjobb jelenet, rögtön pár másodperccel a videó indulása után. (A király hangja egyébként Kállai Ferenc. Egyszerűen zseniális az egész.)



Legvégül pedig egy interjú, amit Alföldi Róbert készített Körmendivel. Először adásba 2006 októberében került, viszont a kezdő képsorok tanúsága szerint a felvétel júniusi, tehát ha minden igaz, mostanra másfél éves. A zseniális komikus egyik utolsó nagyobb interjúja volt. Hosszú, de nagyon érdemes megnézni.

Szólj hozzá!

Címkék: tévé videó színház rip

A bejegyzés trackback címe:

https://mista.blog.hu/api/trackback/id/tr10292009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása