molot navrud - mistablog 2.0

Elmondom, mi van.
Zene, film, média, politika.
Ilyesminden.

Legutóbbi kommentek

Régi blog

A nap kérdése - Not Fiction

2008.04.26. 14:10 mista

A minap egy egyetemi kávézóban különös élmény ért. Hatan alkottunk egy asztaltársaságot, négy lány és egy srác ült körülöttem, mindannyian egyetemisták, bölcsészkari hallgatók, 21 és 25 év közöttiek. Angol, német, magyar, portugál, kommunikáció, pedagógia és amerikanisztika szakosok összességében. A beszélgetés során valahogy a filmekre terelődött a szó, majd rövidesen kiderült, hogy a társaságban rajtam kívül senki nem látta még a Ponyvaregényt. Hallottak már róla, tudták, hogy az valami nagy film, de ennyi. Némelyikük tervezte már, hogy megnézi, sőt tán az egyik bele is kezdett, de nem nézte végig, még fél órát se, szóval az én értelmezésemben nem látta.

Ismétlem, nem világtól elzárt szektásokról van szó, vagy kirívóan hátrányos helyzetű emberekről, hanem öt átlagos, fiatal, művelt, intelligens egyetemistáról, akik közül senki sem látta az elmúlt húsz év egyik legnagyobb hatású, és minden tekintetben legnagyobb kultusszal bíró filmjét, ami nem mellesleg az IMDb olvasói szerint minden idők ötödik legjobb filmje.

A kérdés ezek után csak az, hogy: ez mégis hogy a fészkes fenébe lehet?!

(Kedves humoruknál lévő cimboráimnak üzenem, hogy a fenti megdöbbenésemre reakcióként már egy másik humoránál lévő barátom elsütötte, hogy "Na nebassz!", úgyhogy lehetőleg mást kommenteljenek!)

8 komment

Címkék: film napkérdése nahát

A bejegyzés trackback címe:

https://mista.blog.hu/api/trackback/id/tr21443121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lepisma_saccharina · http://lulu.com/spotlight/nordlicht 2008.04.26. 16:57:23

Én se láttam, viszont hasonló megdöbbenéseken megyek keresztül, ha pl. egy irodalomtanárról (!) kiderül, hogy Asimov, Gibson vagy akár (a magyar) Jake Smiles neve nem mond neki semmit... úh ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy mindenkinek más a kultúra "teteje", igazából mindenki (ha elég értelmes és fantáziadús) össze tudna szedni magának egy kánont, és abban nem biztos (sőt, az esetemben nem is valószínű), hogy pont a legnépszerűbb cuccok szerepelnének.

Revenge of the Nerds, Tron, The Day That Earth Stood Still, Pirx kapitány...ezek mind "kult" dolgok, számomra legalábbis, mégis elég kevesen látták őket, ha az átlagnépességet nézzük (bár azért az egyetemisták között talán többen, vagy csak én találkoztam több hozzám hasonló ízlésű egyetemistával).

Egy hét múlva (kb.) érettségizem, és elég sokat gondolkodtam azon, miért pont azok a művek alkotják a követelményrendszert, amik. És nem csak azért, mert nagyrészt ki van ejtve a pikszisből minden, ami az 50es évek után keletkezett, vagy ha nagyritkán betesznek valami újabbat, annak biztos van valami köze a szocialista rendszer hibáztatásához és földig gyalázásához (lásd Sörény és koponya, Egy polgár vallomásai), sőt, még azzal sincs bajom, hogy a magyar szerzőket nyomatják, csak azzal, ahogyan ezt teszik, a lehető legmerevebb akadémizmussal (pl. Zsoldos Péter sincs még említve sem, hogy a szocialista korszakban az egyetlen legális, mégis színvonalas orgánumnak számító Galaktikáról ne is beszéljünk!). Vagyis ennyi erővel én is leminősíthetnék mindenkit magam körül, mert fingja sincs valamiről, amiről nekem igen; de nekem meg fingom sincs bizonyos dolgokról, aminek esetleg neki van, szóval totál semmi értelme fikázni és alulműveltnek titulálni egymást. Egyszerűen felesleges.

Elnézést, ha kioktatóra sikeredett volna a hangnem; eléképzelendő egy mindenkori nagy SZVSZ.

mista · http://langologitarok.blog.hu 2008.04.26. 17:40:56

nem sikerült arra, nyugi.

viszont nem fikáztam és nem tituláltam alulműveltnek a posztban említetteket. a kérdés azt célozza meg, hogy vajon a fent leírt helyzet hogyan állhat(ott) elő. nincs benne hibáztatva és degradálva senki.

ami a középiskolai irodalmi követelményrendszert illeti, az egy más téma. van róla véleményem, de időm most nincs leírni, és nem is annyria kapcsoldóik ide.

lepisma_saccharina · http://lulu.com/spotlight/nordlicht 2008.04.26. 20:25:29

Ahammmm.
Hát, szerintem egyszerűen nem érdeklik őket a lövöldözős filmek. Így állhatott elő a helyzet. De télleg nemtom, mért akkora szenzáció, bocsi :)

Tomoo 2008.04.27. 11:09:48

mista, melletted egy cimborád sem lehet elég vicces

mista · http://langologitarok.blog.hu 2008.04.27. 17:55:31

rodiel: nem szenzáció, csak számomra érdekes. egyébként úgy gondolom érthető, miért. nagyjából le is írtam a posztban.

tomoo: ebben van valami.

Tomoo 2008.05.02. 18:57:23

Megjegyzem, hogy aki be szeretné pótolni ezt a hiányosságot, az megteheti ma este 22:'5kor az m1-en.

mista · http://langologitarok.blog.hu 2008.05.02. 19:08:24

na ja, fel is hívtam a posztban megénekeltek egyikének figyelmét ma erre.

mista · http://langologitarok.blog.hu 2008.05.03. 14:32:29

elég régi már, de most újra rátaláltam a commentcomon és témába vág:

www.youtube.com/watch?v=yfJ24EylO78

így is lehet kezdeni a pótlást :D

egyébként, mivel tudom, hogy volt, aki nem értette itt a posztban, ezért:

comment.blog.hu/2008/05/02/filmek_orrba_szajba#c2125179
süti beállítások módosítása