molot navrud - mistablog 2.0

Elmondom, mi van.
Zene, film, média, politika.
Ilyesminden.

Legutóbbi kommentek

Régi blog

Ha van papír, ha nincs papír

2008.05.10. 15:25 mista

Na, hát ezen beszartam. A minap BKV mindig barátságos és kedves jegyellenőrei szóváltásba keveredtek az 56-os villamoson egy fiatalemberrel, igazolást vártak tőle arról, hogy fogyatékos és emiatt utazik jegy nélkül (mert emiatt valóban utazhat, sőt, nem csak ő, de még a kísérője is). A srácnál igazolás ugyan nem volt, ám mindkét karja hiányzik tőből, úgyhogy fogyatékossága csak egy vak, vagy egy másfajta, konkrétan szellemi fogyatékossággal élő számára nem nyilvánvaló kapásból. Nos, az ellenőrök feltételezhetően nem tartoznak sem előbbiek, sem utóbbiak táborába (bár ehhez jelen esetben komoly jóindulat szükségeltetik), ennek ellenére mégsem volt elég számukra a srác hiányzó karjainak látványa a fogyatékosság tényének elfogadásához. Papír kellett róla. Egyébként nekik mindenki egykutya, vagy maximum bliccelő, ha nincs nála jegy, bérlet. Nem az a fogyatékos, akiről látszik, hanem akinek papírja van róla, igaz? A szóváltás eredménye végül az lett, hogy a srácot a BKV nagyvonalú Grál-lovagjai nem büntették meg - talán mégis feltűnt, hogy nem csak a papír hiányzik? -, ellenben a kísérőjét igen, mert hát azért mégiscsak.

A történetnek persze híre ment, úgyhogy most jön még csak az igazi ínyenc falat: a cég hivatalos álláspontja szerint ellenőreik nem hibáztak a fiatalemberrel és kísérőjével való eljárás során, hiszen nekik nem feladatuk a fogyatékosság tényét és súlyosságát megállapítani. Sőt, az ellenőrök még külön kurvajó arcok is voltak, amiért csak a kísérőt bírságolták meg.

Na ja. És anyátok hogy van?

Az ilyen büdösparaszt hozzáállást tanítani kéne. Bár, talán tanítják is, hiszen a BKV (meg úgy általában a hazai közlekedési társaságok) utasok között dolgozó alkalmazottaitól (sofőrök, ellenőrök, jegypénztárosok) nagyjából erre a színvonalra lehet számítani más élethelyzetekben is.

De ha már a papírnál tartunk! Mesélek egyet én is.

Van a közvetlen környezetemben, aki került már - sőt, rendszeresen kerül - hasonló helyzetbe, csak nem Budapesten, hanem Szegeden. Esetében a fogyatékosság ugyan kevésbé szembetűnő, viszont nála is végtaghiányról van szó, ami egyetlen célirányos pillantásból tökéletesen látszik. Ne kerülgessük a forrót: az ujjai hiányoznak, nem egy, hanem több, mindkét kezéről (sőt, mindkét lábáról is). Ő is ingyen utazhat, amiről hatósági igazolást kapott, esetében a Magyar Államkincstártól (azt nem tudom, miért pont tőlük, bár a fogyatékosság után járó egyéb támogatásokat is ők intézik). Szóval megvan neki az ellenőrök kedvence, a papír. Magánál is hordja rendületlenül, ennek ellenére rendszeres inzultusoknak van kitéve utazásai során. Papírjára ugyanis legtöbbször a drága kontrollőrök csak az "És én ezzel most mit kezdjek, nekem erről nem szólt senki!" mondattal képesek reagálni, majd ezután általában hosszas huzavona következik, ott, a többi utas szeme és füle hallatára. Olyan is volt már, amikor felszólították, hogy szálljon le a járműről, egyébként bírság. (Ez külön érdekes, mert akkor most meg kell büntetni, mint egy bliccelőt, vagy - nyilván az ellenőr számára sem egészen tiszta szituáció miatt - szabadon elmehet, ha nem utazik tovább?) A csúcs viszont mindenképpen az, hogy az ellenőrök szájából - és egyébként a buszsofőrökéből is, hiszen Szegeden elsőajtós felszállás van, ott is ellenőriznek - rendre elhangzik az ilyen viták alkalmával, hogy "De hát magán nem is látszik, hogy mozgássérült!".

Na, most akkor kinek is feladata eldönteni, hogy az utas sérült vagy sem, és hogy mennyire? A minap hallottuk, hogy az ellenőrnek nem feladata. Vagy ez csak a BKV-nál van így, a Tisza Volánnál és az SZKT-nél pedig máshogy van? Ott talán ki vannak képezve az ellenőrök mozgássérültekből? Néhányan munkaidő után besegítenek a sérültség mértékét megállapító bizottságok munkájába? Bizonyosan. Munkaidőben meg nem látnak a szemüktől, és van pofájuk akadékoskodni, meg több tucat ember előtt az utas sérültségének fokát taglalgatni, fennhangon megalázni, még akkor is, amikor a képükbe tolják a vita alapjául szolgáló testrészt, hogy "Tessék, nézd meg, nincsenek ujjaim, ember!".

Szóval hogy is van ez?

Szegeden gyakran még a papír sem elég, vagy ha elég, akkor is mindig egy másik papír kell, biztosan nem az, amit az utas kapott igazolás céljából. Talán unatkoznak az ellenőrök, és ezzel töltik az időt. Kedvtelésből geciznek. Nem tudom, azt viszont igen, hogy rohadtul rájuk férne a gatyába rázás, Szegeden és a fővárosban is.

A BKV kommunikációs igazgatója pedig kurva gyorsan mondjon le. Az ilyen alkalmatlan.

1 komment · 1 trackback

Címkék: közlekedés hülye bürokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://mista.blog.hu/api/trackback/id/tr45462651

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2008.05.11. 10:27:03

eddig is alkalmatlan volt.
az ellenőrök meg utolsó neveletlen aljaparaszt gerinctelen aljaférgek. levágnám a karjukat, és elküldeném őket BKV-zni.
a kedves ismerőst meg üdvözlöm!
süti beállítások módosítása